75 éves BENEDEK MIKLÓS

2021. szeptember 28-án 75 éves BENEDEK MIKLÓS színész, rendező

A híres színész, komikus – az eredeti Hacsek és Sajó egyik fele -, Benedek Tibor fia, de szülei nagyon hamar elváltak, s ő az édesanyjával maradt. Pedig rajongott az édesapjáért, s ez olyan lelki traumát okozott neki, hogy megfogadta; ha ő egyszer megnősül és gyerekei lesznek, sosem fog elválni. (Meg is tartotta ígéretét.) Ráadásul édesanyja pár év múlva feleségül ment egy Bukarestben dolgozó spanyolhoz, és kiköltöztek a román fővárosba, ami a kis Miklósnak nemigen tetszett. Előbb vakbélgyulladást szimulált, meg is operálták, aztán betört a saját lakásukba, alaposan feladva a leckét a rendőröknek. Mielőtt súlyosabb dolgok estek volna, édesanyja hazaköltözött, s itthon Miki is egycsapásra megváltozott.

Édesapja nyomdokait követve színésznek tanult, 1969-ben végzett a főiskolán, majd rögtön a Nemzeti Színház tagja lett, és annyi munkát kapott, hogy hamar rutint szerzett. Akkoriban számos tévéjátékban is szerepelt, úgyhogy szép lassan az egész ország megismerte. Leghíresebb szerepeit a Katona József Színházban alakította, húsz évig volt a társulat tagja, majd az új Nemzeti Színházba szerződött. Filmjei közül Az erőd, a Rosszemberek, a Szeleburdi vakáció, a Sztálin menyasszonya, A turné, A három testőr Afrikában és a Presszó érdemel említést. Annak ellenére közismert és népszerű, hogy nem igazán sztáralkat, reggeltől estig dolgozik – rendez és tanít is -, majd szépen hazamegy, s ha este nem játszik, lemegy kedvenc kocsmájába pár pohár italra a barátaival.

Köztudott, hogy két fia született, Albert zenél, a sajnos tavaly elhunyt Tibor pedig Európa-, világ- és olimpiai bajnok vízilabdázó volt. Az öregedés nem zavarja, az elmúlás nem foglalkoztatja, így nem is vigyáz magára, szereti az élet örömeit. Mindent, ami árt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.