Mai évfordulóink – 2021. szeptember 27.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. szeptember 27., hétfő

a Nap kél 6.38, nyugszik 18.31 – a Hold kél 21.38, nyugszik 13.17 órakor

mottó: “A komoly művészet, mint minden komoly dolog, az egész életet megköveteli.” Ivan Goncsarov

– Adalbert napja. Germán eredetű név, jelentése: fénylő nemesség. A magyarok egyik apostolát is így hívták, de Szent Adalbert ünnepe nem most van. Ma Demeter és Kozima nevű ismerőseinket is köszöntsük.

– Ma van Páli Szent Vince ünnepe. Francia áldozópap volt, és ő magát nem sokra becsülte: “egy ilyen nyomorult emberről nem érdemes szót sem ejteni” – mondta. Ehhez képest ő alapította a lazaristák rendjét és az Irgalmas Nővérek szerzetesrendjét, szemináriumokat hozott létre, messzeföldön híres prédikátor volt, missziókat alapított Tuniszban, Algírban és Madagaszkáron, és nemes egyszerűséggel őt tartják a francia papság megújítójának. Bejáratos volt a királyi udvarba, ennek ellenére az egyszerű hívők is szerették, és már életében szentként tisztelték. 1660-ban hunyt el. Ő a kórházak patrónusa és a rabok védőszentje.

Ma: – Ma van az Idegenforgalmi Világnap.
– Ma van Türkmenisztán nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 100 éve született Vácott JANCSÓ MIKLÓS filmrendező. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 130 éve hunyt el IVAN GONCSAROV orosz író. Legismertebb regénye a Hétköznapi történet, a Pallada fregatt és főként az Oblomov, amelynek főhőse világirodalmi figurává vált, magyar megfelelője Pató Pál.

– 35 éve hunyt el RUTTKAI ÉVA színésznő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 45 éve hunyt el SOMOGYVÁRI RUDOLF színész. Pályafutását vidéken kezdte, majd a Thália Színház, később haláláig a Vígszínház művésze volt. Színpadon, filmen, televízióban s rádióban számos főszerepet játszott, különösen emlékezetes alakításokat nyújtott különböző mai figurák megformálásával. Ismert filmje a Mérsékelt égöv és a Gázolás.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves FRANCESCO TOTTI olasz labdarúgó, az AS Roma minapi csatára, a 2006-ban világbajnoki címet szerzett válogatott sztárja. Ma ünnepel még:

– GÖRÖG ZITA (1979) modell, a Megasztár című tehetségkutató vetélkedő egyik műsorvezetője, az Underworld, a Szőke kóla és a Fej vagy írás című film szereplője.

– AVRIL LAVIGNE (1984) kanadai popénekesnő, egyebek mellett a Girlfriend című dal előadója.

– GWYNETH PALTROW (1972) amerikai színésznő, az Emma, a Szép remények, a Tökéletes gyilkosság, a Julia De Marco, A nő kétszer, a Szerelmes Shakespeare, A tehetséges Mr. Ripley, a Bizonyítás és A vasember című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.