100 éve született JANCSÓ MIKLÓS

2021. szeptember 27-én 100 éve született Vácott JANCSÓ MIKLÓS filmrendező

Előbb jogot, majd művészettörténetet és néprajzot tanult Kolozsvárott, utána elvégezte a budapesti Színiakadémián a filmrendező szakot, első filmjét pedig 1958-ben forgatta A harangok Rómába mentek címmel. Először az Oldás és kötés című filmjére figyeltek fel, majd egy évre rá, 1964-ben az Így jöttem című filmjével aratta első sikerét.

A Szegénylegényeket már külföldön is méltatták, s csakhamar ő lett a magyar filmművészet egyik leghíresebb alkotója. Csillagosok, katonák, Fényes szelek, Még kér a nép, Szerelmem Elektra, Sirokkó és Égi bárány című filmje ma már klasszikus műalkotás, s annak ellenére, hogy valódi művészfilmek, bemutatásukkor sok nézőt vonzottak. Ne legyünk szemforgatóak, nem kizárólag sajátos, s akkor úttörőnek számító filmnyelve, a hosszú snittek, a nagy léptékű kameramozgások miatt, hanem azért is, mert az ő filmjeiben szerepeltek először anyaszült meztelen nők. Emiatt aztán sok támadás érte, a hetvenes években Olaszországban készült filmjeit pedig sokáig be sem mutatták nálunk. Hazatérése után a Magyar rapszódia és az Allegro barbaro című filmjeivel kavart – ezúttal politikai – vihart, a főhősben ugyanis Bajcsy-Zsilinszky Endrére véltek ráismerni a nagyokosok, persze nem véletlenül.

Az élete utolsó évtizedeiben készült filmjeinek elemzéséhez már szakértő ítész kellene, úgyhogy inkább arról, hogy a magánéletében is fontos szerepet játszottak a nők, négy különösen. Első házasságából két gyermeke született, majd a neves filmrendezőnő, Mészáros Márta férje volt, aztán egy olasz újságírónővel élt, végezetül pedig Csákány Zsuzsa vágót vette feleségül, aki fiút szült neki.

A magyar filmművészet történetének kiemelkedő alakja 2014-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Gyertyán Ervin kismonográfiáját kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.