Mai évfordulónaptár – 2021. szeptember 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. szeptember 26., vasárnap

a Nap kél 6.36, nyugszik 18.33 – a Hold kél 21.04, nyugszik 12.13 órakor

mottó: “A cigányság körében van esély arra, hogy megszülethessenek az új Jézusok.” Choli Daróczi József

– Jusztina napja. A latin Justinusban gyökerezik, abból lett a Jusztin férfinév is, amelynek a magyarban női változata a Jusztina. Jelentése: igazságos. Ma Ciprián és Özséb nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma is több szent emlékét idézhetjük fel. Itt van mindjárt Ifjabb Szent Nílus, aki a X. században élt, a szerzetesi élet példaadó mintájaként. Minden méltóságot visszautasított, de őt úgy tisztelték, hogy még III. Ottó császár is sírva adta a kezébe a koronáját. Couderc Szent Teréz a “Coenaculum”, a kezdetben Régis Szent Ferencről elnevezett kongregáció alapítójaként lett híres. 1885-ben hunyt el. Ma van Szent Kozma és Szent Damján ünnepe is. A keleti egyház leghíresebb szentjei ikrek voltak, és 303 körül szenvedtek vértanúságot hitükért. Ők az orvosok, a gyógyszerészek, a fodrászok és a vakok védőszentjei.

Ma: – Ma van a Nyelvek Európai Napja.
– Ma van a Tiszta Hegyek Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 230 éve született THÉODORE GÉRICAULT francia festő és grafikus. Delacroix mellett a francia romantika nagy mestere volt. Számos lovas témájú képet festett, legnagyobb sikerét azonban Medúza tutaja című hatalmas képével aratta. Kiemelkedőek rézkarcai is.

– 155 éve hunyt el CARL JONAS ALMQVIST svéd költő és író. (Bővebben, idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves LINDA HAMILTON amerikai színésznő, a Terminátor-filmek női főszereplője, valamint a King Kong visszatér, a Dante pokla, az Árnyék-összeesküvés és a Tinititkok című film közreműködője. (Részletesebben lásd külön posztban!)

– 40 éves SERENA WILLIAMS amerikai teniszezőnő. (Bővebben, idegen nyelvű könyvajánlóval lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– BRYAN FERRY (1945) angol rockzenész, énekes, a Roxy Music együttes alapítója, a Slave To Love és a Don’t Stop The Dance, illetve szólóban a Let’s Stick Together című világsikerű szám előadója.

– OLIVIA NEWTON-JOHN (1948) brit popénekesnő, színésznő, a Grease című világsikerű filmben John Travolta partnere.

– SZÖRÉNYI SZABOLCS (1943) beatzenész, basszusgitáros, zeneszerző, az Illés, majd a Fonográf együttes tagja, Az ész a fontos, nem a haj című dal szerzője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.