60 éves NADIA COMANECI

2021. november 12-én 60 éves NADIA COMANECI román tornásznő

Miután jó két évtizede a bécsi Operaházban rendezett ünnepségen kihirdették az Évszázad Sportolója választás eredményét, sok vita vette kezdetét – emlékezetes például, hogy a mi Egerszegi Krisztinánk lényegesen jobb eredménnyel sem tudta legyőzni a sydney-i olimpiára készülő ausztrálok úszónőjét, Dawn Frasert. A szárazföldi egyéni sportokat űző nők kategóriájában viszont nem volt vita, óriási fölénnyel Nadia Comanecit választották meg győztesnek.

Nem is nagyon volt min vitatkozni, hiszen Nadia nem csak a legeredményesebb sportolónők egyike, de igazi egyéniség, valódi legenda. Az akkoriban még Ceausescu diktátor rémuralma alatt élő Romániából robbant be a nemzetközi sportvilágba – nagyrészt köszönhetően zseniális magyar edzője, Károlyi Béla munkájának -, és azonnal meghódította a közönséget. Egyéb világraszóló eredményeit ne is említsük, csak emlékeztessünk arra, hogy ő volt a montreali olimpia legfényesebb csillaga, könnyedén nyert három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet, az olimpiák történetében ő kapott először 10 pontot, bájos talajgyakorlatára ma is sokan emlékeznek. Hazájában is nagy rajongás övezte, sajnos a diktátor fia, Nicu Ceausescu is szemet vetett rá, szörnyű megrázkódtatást okozva a törékeny lánynak, ennek részleteit ne is emlegessük.

Nadia végül 1989-ben a határon át Magyarországra szökött, majd Bécsen át Amerikába menekült, s azóta csak látogatóba megy Romániába. Igaz, 1995-ben ott mondta ki a boldogító igent a szintén olimpiai bajnok amerikai tornásznak, Bart Connernek. Két évtizede ő maga is amerikai állampolgár. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.