Mai évfordulóink – 2021. november 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 12., péntek

a Nap kél 6.44, nyugszik 16.11 – a Hold kél 13.54, nyugszik – órakor

mottó: “Ennek a világnak az a rendje, hogy be szoktak igazolódni a legegyügyűbb közmondások is.” Alfred Döblin

– Jónás és Renátó napja. A Jónás héber név, jelentése galamb, s a nevet a Bibliából is jól ismerhetjük. A Renátó, illetve női változata, a Renáta a latinból került az olaszba, s a középkori előkelőségek szívesen viselték. Jelentése: újjászületett. Ma Emil, Renáta és Tihamér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Szent Jozafát emléknapját tartja. Vityebszk, majd Polock püspöke volt, s vallási zavargások során ölték meg. Ő volt az első görögkatolikus pap, akit a római katolikus egyház szentté avatott. Ma emlékezünk Szent Asztrikra is, aki megkoronázta István királyunkat.

Ma: – Ma van a Comore-szigetek nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 155 éve született SZUN JAT-SZEN kínai politikus. Eredeti foglalkozására nézve orvos volt, de ő alapította a Kína Újjászületésének Társasága nevű szervezetet, s ő lett az 1912. január 1-jén kikiáltott Kínai Köztársaság első elnöke. Nagyon rövid ideig volt hatalmon, február 14-én lemondott, majd augusztusban megalakította a Kuomintangot, s nyílt harcot kezdett a monarchia visszaállítása ellen. Megalakította a forradalmi katonai kormányt, fő célja egy demokratikus köztársaság létrehozása volt, s e cél érdekében a húszas évek elején kapcsolatot keresett a kommunistákkal is, bár ő maga elvetette a kommunizmust, s azt vallotta, hogy az osztályharc nem alkalmas az emberi felemelkedésre. Az egységes Kínáért való küzdelme elismeréseként 1940-ben posztumusz a “kínai Köztársaság alapító atyjá”-vá nyilvánították, s emléke ma is nagy tiszteletnek örvend Tajvanon.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 60 éves NADIA COMANECI román tornásznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 60 éves ENZO FRANCESCOLI uruguayi labdarúgó, az argentin River Plate egykori kiválósága, az Argentinában valaha játszott legjobb uruguayi focista, az Olympique Marseille, a Cagliari és a Torino volt idegenlégiósa, a válogatott egykori sztárja, a népszerű El Princípe, azaz A Herceg. Ma ünnepel még:

– TONYA HARDING (1970) amerikai műkorcsolyázónő, akinek a felbújtására a calgary téli olimpia előtt megtámadták legnagyobb vetélytársát, Nancy Kerrigant.

– NAGY BANDÓ ANDRÁS (1947) humorista, népszerű előadóművész, a Hócipő munkatársa, Orfű volt polgármestere, az András könyve, a Fából vasparipát, a Madarak tolláról, a Sosemvolt Toscana, az Arankakor és a Csodás Kapolcs című könyv szerzője.

– TARJÁN GYÖRGYI (1955) színésznő, A kenguru, az Egy erkölcsös éjszaka, a Herkulesfürdői emlék, Az erőd és a Ki beszél itt szerelemről? című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.