Mai évfordulóink – 2021. november 16.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 16., kedd

a Nap kél 6.50, nyugszik 16.07 – a Hold kél 15.07, nyugszik 3.30 órakor

mottó: “Minél nagyobb a hatalom, annál veszedelmesebb a vele való visszaélés.” Edmund Burke

– Ödön napja. A germán eredetű név bonyolult jelentéssel bír; örökségét megőrző. Az Ödön különben az Edmund magyar változata, bár korábban az Eugéneket is jelölték vele, amely aztán olykor galibákat is okozott – amint azt A kőszívű ember fiaiból is jól ismerhetjük. Ma Ede, Edmond, Hilda és Örs nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Skóciai Szent Margit emléknapja. Egy hagyomány Szent István királyunk lányának tartja, de ez persze nem igaz. Igaz viszont, hogy nálunk nőtt fel, tízévesen tért haza, és III. Malcolm skót király felesége lett. Kiváló asszony volt, kicsapongó férjét még arra is rávette, hogy éjszakáit imádkozással töltse. Gyermekeit nagy fegyelemben nevelte, segítette az árvákat és a szegényeket, amiért is a nép őszintén tisztelte. 1093-ban hunyt el, 1250-ben lett Skócia védőszentje, és emléke azóta is nagy tiszteletnek örvend. Maradványait egyébként a reformáció idején Spanyolországba menekítették, s most is az Escorial templomában nyugszik.

Ma: – Ma van a Tolerancia Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 115 éve született HENRI CHARRIERE francia író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 180 éve született Pesten KOSSUTH FERENC mérnök, politikus. Kossuth Lajos fia volt, aki gyermeke keresztapjának Deák Ferencet kérte fel, s az ifjabb Kossuth ezért kapta Ferenc keresztnevét. Mint a kormányzó fia már nyolcévesen honvéd-vadászhadnagy lett, de a szabadságharc bukása után bujdosni kényszerült, s csak 1850-ben hagyhatta el az országot. Az emigrációban mérnöknek tanult, majd európai hírnevet szerzett a vasút- és a hídépítés, valamint az alagútfúrás területén. 1894-ben hazakísérte atyja hamvait, majd nemsokára ő is hazaköltözött, s az ellenzék egyik legmarkánsabb és legtekintélyesebb személyisége lett. Egy ideig ő vezette a Függetlenségi és 48-as Kossuth Pártot, s volt kereskedelmi miniszter is.

– 235 éve hunyt el HATVANI ISTVÁN természettudós. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves ALEKSZANDR POPOV orosz úszó. Kivételes tehetség, már Barcelonában két olimpiai aranyérmet nyert, s az 50 és 100 méteres gyorsúszásban aratott diadalát az atlantai olimpián megismételte, ami egészen kivételes teljesítmény. Úgyhogy négyszeres olimpiai bajnokként, a sprintszámok koronázott királyaként érkezett haza. De örömét hamar elvették, egy elvetemült honfitársa ugyanis hátbaszúrta. Szerencsére túlélte, s így ott lehetett Sydney-ben is; 100 gyorson második lett. Sőt, ott volt az athéni olimpián is, ami azért is különleges, mert 13 évvel azelőtt, 1991-ben a görög fővárosban győzött első nagy nemzetközi versenyén, amikor Európa-bajnok lett. De Athénban érem nélkül maradt, pedig tagja volt a 4×100-as gyorsváltónak és a 4×100-as vegyesváltónak is, ám az oroszok mindkétszer lemaradtak a dobogóról, negyedikek lettek.

– 60 éves FRANK BRUNO angol ökölvívó, a britek egyik legeredményesebb profi bokszolója, aki pár éve emlékezetes meccset vívott a nehézsúly világbajnoki címéért Mike Tysonnal, de súlyos szemsérülést szenvedett.

– 60 éves SCHERER PÉTER színész, a Kontroll, az Argo, az Egy szoknya, egy nadrág és az Egy bolond százat csinál című film szereplője, Jancsó Miklós kései filmjeinek állandó közreműködője, Pepe alakítója. Ma ünnepel még:

– LISA BONET (1967) amerikai színésznő, az Angyalszív, Az új éden, A közellenség és a Pop, csajok, satöbbi című film szereplője, a hozzánk is eljutott Cosby című sorozatban Denise alakítója.

– GÁLFFI LÁSZLÓ (1952) Kossuth-díjas színész, A kenguru című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.