Mai évfordulóink – 2021. november 17.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 17., szerda

a Nap kél 6.52, nyugszik 16.06 – a Hold kél 15.25, nyugszik 4.36 órakor

mottó: “Jobb a törvénynek engedelmeskedni egy úr alatt, mint sokaknak tetszelegni.” II. Katalin

– Hortenzia és Gergő napja. A név a latin hortus, azaz kert szóból származik, és az ókorban a híres Hortensius család tagjainak megnevezésére szolgált. A Gergő ősi változata szintén létezett már az ókorban is, de sosem volt olyan népszerű, mint manapság nálunk. Jelentése: éberen őrködő. Ma Gergely, György és Ildikó nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Nagy Szent Gertrúdra emlékezik, aki a középkor egyik legjelentősebb misztikusa volt, s írásai révén ő alapozta meg a Szent Szív tiszteletét. Ö a nyugat-indiai szigetvilág védőszentje.

Ma: – Ma van a Füstmentes Világnap.
– Ma van a Tolerancia Világnapja.
– Ma van a Főváros Ünnepnapja; Pest, Buda és Óbuda egyesülésének emléknapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 790 éve hunyt el ÁRPÁDHÁZI SZENT ERZSÉBET türingiai hercegnő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 225 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN orosz cárnő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 55 éves SOPHIE MARCEAU francia színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves ÁRPA ATTILA producer, egykoron az RTL Klub televízióban a Heti hetes, a Pasik, a Kész átverés, a Gálvölgyi-show és a Való Világ producere, a Ha én ezt a klubról elmesélem című könyv szerzője, a Túl az életen és a Hippolyt című film szereplője, az Argo című film rendezője. Ma ünnepel még:

– DANNY DeVITO (1944) amerikai színész, A smaragd románca, A Nílus gyöngye, az Ikrek, a Reneszánsz ember és a Junior című film szereplője, a Hoffa és a Rózsák háborúja című film rendezője.

– MARTIN SCORSESE (1942) amerikai filmrendező, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Krisztus utolsó megkísértése, Az ártatlanság kora, a Casino, a Nagymenők, a Lidérces órák és A pénz színe című film készítője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.