225 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN

2021. november 17-én 225 éve hunyt el II. (NAGY) KATALIN orosz cárnő

Közel három és fél évtizeden át uralkodott minden oroszok felett, remekül – tegyük hozzá. Kínosan ügyelt rá, hogy rátermett uralkodónak tartsák, ezért aztán általában üdvös intézkedéseket hozott. Különösen büszke volt műveltségére, lelkesen támogatta a művészeteket és a tudományokat, s olyan kiváló filozófusokkal levelezett – természetesen franciául -, mint Voltaire és Diderot.

De amilyen gondosan megválogatta szellemi partnereit, olyan igénytelen volt szerelmei kiválasztásában, egyetlen szempont vezette, mire képes a kiszemelt férfi az ágyban. “Megégettem az ujjamat ezzel a hülye Vaszilcsikovval” – írta meg ő maga következő szerelmének, Grigorij Patyomkinnak. Kielégíthetetlen szerelmi étvágyáról legendák születtek már életében is, de ő maga sem titkolta vágyait, “az én szerencsétlenségem az, hogy szívem egyetlen óráig sem lehet elégedett szerelem nélkül” – vallotta meg egyik levelében.

Külön kis brigád serénykedett azon, hogy e téren ne szenvedjen hiányt, a fess fiatal testőrök közül udvarhölgyei választották ki azokat, akiket Nagy Katalin később kegyeibe fogadott, s a jelölteknek tevőlegesen is bizonyítaniuk kellett, hogy mint férfiak nem fognak csalódást okozni úrnőjüknek. De a végül megfelelt ifjak sem jártak rosszul, a hatalmas orosz birodalom félelmetes uralkodónője ugyanis hálószobájában teljesen alávetette magát szerelmeinek, s amikor rájuk unt, méltó jutalommal bocsátotta el őket szolgálatából. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza négy könyvet ajánl. A Nagy Katalin – Egy asszony portréja című könyvet 25% kedvezménnyel, a Nagy Katalin – Mária Terézia című kettős életrajzot, valamint Henri Troyat és Zoé Oldenbourg életrajzi könyvét pedig antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.