105 éve hunyt el I. FERENC JÓZSEF

2021. november 21-én 105 éve hunyt el I. FERENC JÓZSEF osztrák császár és magyar király

Ellentmondásos alakja a magyar történelemnek, hisz nevéhez fűződik 1848-as szabadságharcunk leverése utáni megtorlás, de a kiegyezés is. Annak a Monarchiának a híve volt, ami vitathatatlan előnyökkel járt hazánk fejlődésére nézve, de a magyar függetlenségi törekvéseknek szigorú gátat szabott. Egyébként nem volt egy lángelme, de rendkívül rendszerető, precíz és szorgalmas ember. Köztudott róla, hogy állandó napirend szerint élt, rengeteget dolgozott, ő volt – ahogy maga mondotta – a birodalom első hivatalnoka. Magánéletében nagyon sok csapást kellett elviselnie, így életét birodalmának szentelte.

Mivel rendkívül hosszú ideig, 68 éven át ült a trónon, uralkodásának utolsó évtizedeiben arisztokratikus felsőbbrendűségének tudatával némiképp kirítt modern polgári környezetéből. Vasszigorral követelte meg a tiszteletet és az etikett betartását, például szinte sosem fogott kezet senkivel, de nem használta a telefont, és gépkocsiba sem ült soha. De ne feledjük, élete hihetetlen távolságot fogott át; gyerekként még Bonaparte Napoleon fiával, a reichstadti herceggel játszadozott, idős korában pedig a térdén lovagoltathatta Habsburg Ottót. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Ferenc József és a magyarok, a Ferenc József és Sisi, valamint a Drága Mama című könyvet 30% kedvezménnyel,  Somogyi Éva és Ottokar Janetschek kismonográfiáját, illetve a kétkötetes Ferenc József szerelmei című könyvet pedig antikvár példányban kínálja. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.