80 éves FRANCO NERO

2021. november 21-én 80 éves FRANCO NERO olasz filmszínész

A világszerte ismert színész nekünk is személyes ismerősünk lehet, hiszen három nagyszabású magyar filmben is játszott; a Julianus, a Honfoglalás és a Sacra Corona szereplője volt.

Így nem érdektelen áttekinteni pályafutását, amely igencsak mozgalmasan kezdődött. Fiatalon volt hentessegéd és fagylaltgyári munkás, majd bevonult katonának, s élete egy könyvelői irodában vett fordulatot. Miközben ugyanis a számoszlopok fölé görnyedve számolgatott, álmai a film felé vonzották. No, nem színész akart lenni, hanem rendező, egy szépen napon el is ballagott a Cinecittába, s rögvest fel is vették – természetesen színésznek. Akkoriban ugyanis az olasz filmgyárban forgatta a Biblia című szuperprodukciót John Huston, aki az istennek se akart rálelni a megfelelő Ábelre. Aztán a színe elé vezették a jóképű könyvelőt, s a rendező azonnal leszerződtette. Így indult el karrierje, amelyet főként nagy történelmi filmek főszerepe szegélyez, Ábel óta megformálta már Náthán, Garibaldi és John Reed alakját, nem feledkezve el Árpád vezérről és Gellért püspökről sem. A veretes honi filmalkotásokon kívül a nagyvilágban némiképp ismertek más filmjei is, például a Mint a bagoly nappal, A neretvai csata, a Mussolini végnapjai, a Keoma és a Katalin cárnő ifjúsága.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert egykori élettársával, a csodálatos Vanessa Redgave-vel játszott benne. Ők ketten különben más filmekben is szerepeltek együtt, és más tekintetben is gyümölcsöző volt együttműködésük, a legjobban fiúk, Carlo sikerült. Aki aztán megvalósította apja ifjúkori álmát is, filmrendező lett. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.