Mai évfordulóink – 2021. november 21.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. november 21., vasárnap

a Nap kél 6.58, nyugszik 16.02 – a Hold kél 17.12, nyugszik 9.00 órakor

mottó: “Játszani igazán csak a szegény gyerek tud. Legjobb társ a képzelet.” Csorba Győző

– Olivér napja. Latin eredetű név, s azt jelenti: olajfa-ültető. Nálunk viszonylag ritka, de más nyelvekben régóta igen elterjedt, már a Roland-énekben is így hívták a főhős barátját. Ma Rúfusz nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Ma van Szűz Mária bemutatása. A Boldogságos Szűz bemutatásának ünnepe nagyon régi, eredetét nem is tudták teljes bizonyossággal feltárni. A Jakab-féle proto-evangélium szerint a jeruzsálemi templom 543-as felszentelésének évfordulójához kapcsolódik, és a VIII. században előbb a keleti egyházban terjedt el. Hozzánk hamarabb jutott el, mint ahogy Nyugaton is szokásba jött, nálunk III. Béla király uralkodása idején már volt Szűz Mária bemutatása a templomban, a Pray-kódex be is számol róla. A latin egyházban csak 1371-ben említik először, az ünnepet pedig 1585-ben erősítette meg V. Sixtus pápa.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 105 éve született Pécsett CSORBA GYŐZŐ író, költő, műfordító. Több folyóirat szerkesztője volt, s főként latin, német, francia és olasz költők műveit fordította. Számos nagyszerű verseskötete jelent meg, különösen jól sikerült válogatást tartalmaz az Anabázis. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 105 éve hunyt el I. FERENC JÓZSEF osztrák császár és magyar király. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 210 éve hunyt el HEINRICH VON KLEIST német író. Ő volt az első novellista, aki a rövid elbeszélő formát meghonosította a német irodalomban, híres műve a Kolhaas Mihály. Egyébként súlyos idegbeteg volt, de amint Szerb Antal írta: “Ez a beteg lélek beteg remekműveket írt, borzalmasan nagyszerű alkotásokat”. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves FRANCO NERO olasz filmszínész. (Bővebben lásd külön posztban!) Ma ünnepel még:

– BJÖRK (1965) izlandi énekesnő, színésznő, a Sugarcubes együttes volt tagja, a Táncos a sötétben című film főszereplője.

– GOLDIE HAWN (1945) amerikai színésznő, A kaktusz virága, az Óvakodj a törpétől!, a Sugarlandi hajtóvadászat, a Jöttem, láttam, beköltöztem, a Jól áll neki a halál, a Palimadár, az Elvált nők klubja és az Örök lányok című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.