Mai évfordulóink – 2021. december 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 3., péntek

a Nap kél 7.13, nyugszik 15.54 – a Hold kél 5.55, nyugszik 15.13 órakor

mottó: “Az asszony csak akkor bocsát meg, ha nincs igaza.” Móra Ferenc

– Ferenc és Olívia napja. A Ferenc a latinból származik, s eredetileg a franciák megjelölésére szolgált. Egyike a világ legelterjedtebb neveinek, a magyarban is rendkívül népszerű évszázadok óta. Az Olívia szintén latin eredetű, jelentése: olajfa. Ma Atala és Xavér nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Xavéri Szent Ferencre emlékezik, aki spanyol – pontosabban baszk – áldozópap volt, a XVI. században élt. III. Pál pápa a Távol-Keletre küldte, Indiát és Japánt jórészt ő ismertette meg a kereszténységgel. Legendája szerint a nyelvek adományának birtokában volt, de ez nem igaz. Valójában nagyon fáradságos munkával sajátította el a helyi nyelveket, különösen a japánnal gyűlt meg a baja. Őt tekintik a jezsuita misszió tulajdonképpeni megalapítójának, ő volt az újkori misszió legnagyobb alakja. 1552-ben hunyt el e napon. Ő India és Pakisztán, valamint – ritka érdekességként – a pelóta-játékosok védőszentje.

Ma: – Ma van a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 125 éve született Budapesten BÁLINT MIHÁLY orvos, pszichoanalitikus, egyetemi tanár. Ő volt a budapesti Pszichoanalitikai Intézet egyik alapítója, sőt 1939-ig az intézet igazgatói teendőit is ellátta. 1939-ben Angliába emigrált, előbb Manchesterben élt, majd 1947-től a londoni Tavistock Clinic, valamint az University College Hospital konzultánsa volt. Előadott a cincinnati egyetemen is, és 1967-70-ben ő volt az Angol Pszichoanalitikai Társaság elnöke. Tudományos munkássága során pszichoanalitikai módszert dolgozott ki a gyakorló orvosok pszichoterápiai képzésére, s egyik úttörője volt a pszichoszomatikus orvostudomány és a korszerű neurózistan alkalmazásának, valamint kifejlesztője és szervezője a világszerte elterjedt – s nevét viselő – ún. Bálint-csoportoknak. Nemzetközi hírű tudós volt, szerte a világon a pszichoanalitikusan orientált pszichoterápia alkotó továbbfejlesztőjeként tisztelték.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves TILL ATTILA műsorvezető. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 55 éves FLEMMING POVLSEN dán labdarúgó, egykori válogatott, legtovább a Borussia Dortmund csatára, az 1992-ben Európa-bajnoki címet szerzett válogatott csatára. Ma ünnepel még:

– CSEH LÁSZLÓ (1985) úszó, kétszeres világ- és 14-szeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes.

– DARYL HANNAH (1960) amerikai színésznő, a Szárnyas fejvadász, A szomszéd nője mindig zöldebb, Az alvilág pápája, a Roxanne, a Nyári szerelem, a Tőzsdecápák, a Semmit a szemnek, A csobbanás, a Hárman párban, a Kedvenc marslakóm, a Valódi szőke és a Kill Bill című film szereplője.

– JULIANNE MOORE (1960) amerikai színésznő, A kéz, amely a bölcsőt ringatja, A szökevény, a Rövidre vágva, a Bérgyilkosok, a Boogie Nights, A nagy Lebowski, az Egy kapcsolat vége, a Hannibal, a Távol a mennyországtól és Az órák című film szereplője.

– OZZY OSBOURNE (1948) angol rockzenész, a Black Sabbath együttes énekese.

– KATARINA WITT (1965) német műkorcsolyázónő, többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a jég egykori királynője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.