Mai évfordulóink – 2021. december 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 10., péntek

a Nap kél 7.21, nyugszik 15.53 – a Hold kél 12.21, nyugszik 23.02 órakor

mottó: “A tény olyan mint a zsák: üresen nem áll meg.” Luigi Pirandello

– Judit napja. A héber eredetű névvel az ókorban a judeai nőket illették. A bibliai kortól fogva népszerű minden nyelvterületen, így természetesen nálunk is, már Géza vezérünk lánya is viselte. Ma köszöntsük Loretta, Eulália és Miron nevű ismerőseinket is, már persze ha vannak ilyenek!

– A görög egyházban ma Szent Ménászra és vértanútársaira emlékeznek. Athéni volt, és már zsenge ifjúkorában sokoldalú tehetségről tett tanúbizonyságot. Képességei révén Maximianus császár bizalmi embere lett, aki őt küldte Alexandriába, hogy békességet teremtsen a keresztények és a pogányok között. Ménász meg is oldotta a feladatot, de közben kiderült, hogy ő maga is keresztény. Ez a pogány császár fülébe jutott, aki egy másik emberét küldte utána, de Ménász erős hite Hermogenészt is megtérítette. Erre a császár mindkettejüket, valamint Ménász íródeákját, Eugráfot kivégeztette. 313 körül haltak vértanúhalált.

Ma: – Ma van az Emberi Jogok Napja. 1950-ben határozott megtartásáról az ENSZ közgyűlése annak emlékére, hogy 1948-ban e napon fogadta el az ENSZ-közgyűlés az emberi jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 200 éve született NYIKOLAJ NYEKRASZOV orosz költő és író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 130 éve született NELLY SACHS Nobel-díjas német költőnő és író. Nagypolgári zsidó családból származott, így 1940-ben menekülnie kellett hazájából. A Nobel-díjat Izrael sorsát megragadó erővel ábrázoló lírai és drámai műveiért kapta. (Könyvajánlóval lásd külön posztban is!)

– 125 éve hunyt el ALFRED NOBEL svéd kémikus és gyáriparos. Ő találta fel az indítógyújtást és dinamitot. Nevét mégis leginkább az őrizte meg, hogy 1895. november 27-én kelt végrendeletében hagyatékából alapítványt tett a világ legjobb tudósainak jutalmazására: a Nobel-díjakat 1901 óta osztják ki, tehát az idén 120 éves.

– 85 éve hunyt el LUIGI PIRANDELLO olasz drámaíró és költő. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 80 éves FIONNULA FLANAGAN ír színésznő, az Őt is anya szülte, a Lottózsonglőrök, a Más világ, a Vagány nők klubja és a Transamerica című film szereplője. Ma ünnepel még:

– KENNETH BRANAGH (1960) brit színész és rendező, a Frankenstein, az V. Henrik, a Sok hűhó semmiért, az Othello, a Hamlet, vagy amit akartok és a Lóvátett lovagok című film rendezője és főszereplője, Emma Thompson volt férje.

– GABRIELA SPANIC (1973) venezuelai színésznő, a hazai képernyőkön is népszerű Paula és Paulina, illetve az Alicia című teleregény főszereplője, tavaly a Dancing with the Stars című magyar táncos showműsor közreműködője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.