Mai évfordulóink – 2021. december 11.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 11., szombat

a Nap kél 7.22, nyugszik 15.53 – a Hold kél 12.40, nyugszik – órakor

mottó: “Az igazságosság elsősorban az erkölcsi törvényekre épít, és csak azután a jogiakra.” Alekszandr Szolzsenyicin

– Árpád napja. A legősibb magyar neveink egyikének eredete nem tisztázott. Vámbéry szerint török eredetű, s ez esetben jós, illetve álomfejtő jelentésű, mások szerint a kirgizből származik, s vannak, akik az Ótestamentumból eredeztetik. Amiatt, hogy honfoglaló vezérünk viselte, később alig merészelte valaki felvenni, modern korunkban persze ilyen tiszteletteljes tartózkodás már nem övezi. Ma köszöntsük Szabina, Dániel és Detre nevű ismerőseinket is!

– Ma van Szent Damazusz pápa emléknapja. 366-ban lett Szent Péter székének örököse, és sok jeles tett fűződött nevéhez, ő bízta meg például Szent Jeromost a Biblia latin nyelvű fordításának kijavításával, amely jórészt máig a katolikus egyház hivatalosan elfogadott szövege. Az ő leveleiben jelent meg először az Apostoli Szentszék kifejezés. Múlhatatlan érdeme a vértanúk tiszteletének feltámasztása, elkészítette sok, akkorra már feledésbe merült vértanú sírfeliratát, másoknak a sírját kutatta fel, és ő javasolta, hogy Szent Lőrinc legyen Róma városának patrónusa. Mindezen tevékenységéért ő a régészek védőszentje.

Ma: – Ma van az Asztmások Világnapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 85 éve mondott le a trónról VIII. EDWARD angol király, hogy nyugodtan élhessen szerelmével, egy elvált amerikai asszonnyal.

– 75 éve alakult meg az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja. * * *

– 220 éve született CHRISTIAN GRABBE német író. Lipcsében és Berlinben végzett jogi tanulmányokat, s ezenközben megismerkedett kora jelentős irodalmáraival, többek között Heinével is. 22 évesen Drezdába ment színésznek, de játékával nem aratott valami nagy sikereket, úgyhogy hamar ott is hagyta a világot jelentő deszkákat, visszatért szülővárosába, Detmoldba, ahol hadbíró lett. Békében éldegélhetett volna, de ő inkább a kicsapongásokat szerette, ezért sehol sem alkalmazták sokáig, Detmoldból hamar elkerült Frankfurtba, majd onnan is mennie kellett. Ezután Düsseldorfban kapott állást, megpróbált jó útra térni, de nem bírta sokáig, folytatta feslett életmódját, s állandóan botrányokba keveredett. Züllött életvitele teljesen felemésztette egészségét, halálakor még nem volt harmincöt éves. A múlt század első felének – Georg Büchner mellett – egyik legeredetibb drámaírója volt. Elvetette a Shakespeare-utánzatú drámákat, s ebből kiindulva élesen bírálta Goethe művészetét és a német klasszicizmus hagyományait, egyúttal viszont követelte a nemzeti történelmi dráma megteremtését. Műveiben realista történelemábrázolásra törekedett, legjelentősebb könyve a Napóleon, avagy a száz nap. Érdekes értekezést írt A Shakespeare-mániáról.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 45 éves BODROGI LÁSZLÓ kerékpárversenyző, világbajnoki bronzérmes.

– 90 éves RITA MORENO puerto ricói színésznő, az Anna és a sziámi király, a West Side Story, a Testi kapcsolatok és A négy évszak című film szereplője. Ma ünnepel még:

– BÖDŐCS TIBOR (1982) humorista, a Dumaszínház tagja, a Showder Klub állandó közreműködője, több nagysikerű könyv, például az Addig se iszik szerzője.

– TERI GARR (1947) amerikai színésznő, a Magánbeszélgetés, a Harmadik típusú találkozások, az Aranyoskám, a Dumb és Dumber, a Hidegre teszlek és a Meg vagyunk lőve című film szereplője.

– JEAN-LOUIS TRINTIGNANT (1930) francia színész, a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája, az Egy férfi és egy nő, az Éjszaka Maudnál, a Férfiak mélyrepülésben, a Három szín: piros, a Malevil, a Santiago felett esik az eső és a Sortűz egy fekete bivalyért című Szabó László-film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.