70 éves MÜLLER PÉTER SZIÁMI

2021. december 12-én 70 éves MÜLLER PÉTER SZIÁMI énekes, költő, rendező

Ünnepeltünk a Sziámi Ultrarock együttes énekese, mellékfoglalkozásként filmrendező és költő. Tevékenységi körének felsorolása közel sem teljes, mert a fent említettek mellett, még további féltucat foglalkozása van. Rendes, tanult mesterségre kell ám gondolni, hiszen könyvtárosi szakképesítése mellé szerzett az ELTÉ-n egy magyar-francia szakos tanári diplomát is, majd rádiószerkesztői oklevelet kapott. De ez még nem volt elég neki, és esti iskolába járt az Állami Artistaképzőbe, úgyhogy képesített cirkusz- és varietérendező.

Ezt követően tudásszomja a Színház- és Filmművészeti Főiskolára hajtotta, ahol filmrendezői diplomát szerzett, s bár Szinetár Miklós osztályába járt, tudását még a Párizsi Filmakadémián is csiszolgatta. Ehhez képest már tizenévesen verseket faragott, Weöres Sándor írt ajánlást hozzájuk. Mégis a nyolcvanas években rockzenészként tűnt fel először, amikor az URH zenekarral, majd a Kontroll Csoporttal aratott nagy sikereket, és bosszantotta halálra az általa írt dalszövegekkel a hivatalos szerveket.

Minden említésre érdemes művét persze nincs mód még csak említeni sem, hiszen például ő a szerzőtársa a Mária evangéliuma című rockoperának, ő írta a Vígszínházban bemutatott Egy nő című darab dalszövegeit, és ő rendezte a Miskolci Nemzeti Színházban az Antigonét. Híres zeneműve különben a Mr. Pornowsky előkerül, amelyet színházban is bemutattak és lemezen is megjelent. S nem mellékesen olyan örökbecsű mondásokkal gazdagította kultúránkat, mint a “Nyilvántartanak, nyilván tartanak tőlem”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.