Mai évfordulóink – 2021. december 12.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 12., vasárnap

a Nap kél 7.23, nyugszik 15.53 – a Hold kél 12.57, nyugszik 0.13 órakor

mottó: “Nem azok a legszomorúbb gyászok, amelyeknek a szalagját a kalapunkon hordjuk.” Gustave Flaubert

– Gabriella napja. A név a Gábriel női változata, héber eredetű, és azt jelenti: Isten bajnoka. A nevet a latin is átvette, amelynek közvetítésével egész Európában elterjedt, s nálunk is igen népszerű lett. Ma Bulcsú és Ella nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Chantal Szent Franciska mai emléknapján egy francia asszonyra emlékezünk, aki 1572-ben született, és boldog házasságban élt, mígnem férje halálos vadászbalesetet szenvedett, és ő ott maradt özvegyen négy gyerekkel. A hitben keresett vígaszt, s természetesen talált is, majd miután gyermekei felnőttek, teljesen Istennek szentelte magát. 1610-ben néhány társnőjével egyetemben megalapította a Vizitációs Nővérek Társaságát, amelynek rendjét legfontosabb lelki vezetőjével, Szalézi Szent Ferenccel együtt munkálta ki.

Ma: – Ma van Kenya nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 290 éve született ERASMUS DARWIN angol orvos és természettudós. A származástan eszméinek egyik előfutára, Charles Darwinnak, a darwinizmus megalapozójának nagyapja volt. Zoonomia című munkájában már bátor evolúciós gondolatokat hirdetett, hangsúlyozva a különböző állatfajok embrióinak hasonlóságát, és a szervek használatának alakító erejét.

– 200 éve született GUSTAVE FLAUBERT francia regényíró. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 230 éve született MÁRIA LUJZA francia császárné. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 435 éve hunyt el BÁTHORI ISTVÁN erdélyi fejedelem, lengyel király. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 100 éve hunyt el JACOBI VIKTOR zeneszerző. Kitűnő színpadi érzéke, nagy melodikus gazdagsága a legkiválóbb magyar operett-komponisták sorába emelte. Legnagyobb sikert aratott műve a Leányvásár és a Sybill.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 70 éves MÜLLER PÉTER SZIÁMI énekes, költő, rendező. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 75 éves HANA BREJCHOVÁ cseh színésznő, az Egy szöszi szerelme című Milos Forman-film főszereplője; Andula alakítója.

– 75 éves EMERSON FITTIPALDI brazil autóversenyző, 1972-ben és 1974-ben a Forma-1-es világbajnokság győztese, 144 Grand Prix-versenyén aratott 14 győzelmével az örökranglista előkelő helyezettje. Ma ünnepel még:

– MÄDCHEN AMICK (1970) amerikai színésznő, A szerelem Harley Davidsonon érkezik, az Alvajárók, az Álmaim asszonya, a Sebzett vad és a Világvírus című film szereplője, az immár legendás Twin Peaks című filmsorozatban Shelly Johnson alakítója.

– MEKHI PHIFER (1975) amerikai színész, A mama főztje, a Brian éneke, a 8 mérföld és a Honey című film szereplője, a Vészhelyzet című filmsorozatban Dr. Greg Pratt alakítója.

– VEISZER ALINDA (1980) műsorvezetőnő, az egykori Záróra című műsor háziasszonya, majd a nevét viselő Alinda című beszélgetős műsor műsorvezetője.

– SHEREE J. WILSON (1948) amerikai színésznő, a Dallas című filmsorozatban April alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.