25 éve hunyt el MARCELLO MASTROIANNI

2021. december 19-én 25 éve hunyt el MARCELLO MASTROIANNI olasz színész

A modern filmművészet egyik legnagyobb klasszikusa fiatalon térképészeti rajzoló volt, s műkedvelő színészként ismerkedett meg a világot jelentő deszkákkal a római egyetemi színpadon. 1947-ben a Nyomorultak című alkotásban kapta első filmszerepét, de ekkor még hű maradt a színházhoz is; játszott a Teatro Eliseóban, s a világhíres angol rendező, Peter Brook által színpadra vitt Tchin-tchin című darab párizsi bemutatóján.

Első sikerét 60 évvel ezelőtt, 1959-ben Az édes élet című filmben aratta, majd világsikerű filmek sorában játszott. Közel 150 filmben szerepelt, legismertebb közülük Az éjszaka, A szép Antonio, a Nők városa, a Napraforgó, valamint a Ginger és Fred. “Az olasz filmek örök hősszerelmesének”, “a latin szerető megtestesítőjének” káprázatos alakítások fűződnek a nevéhez, ezért szinte hihetetlen – bár jellemző Hollywoodra -, hogy az Oscar-díjat sosem kapta meg, bár a Válás olasz módra című filmjéért jelölték rá 1962-ben, de a díjat végül Gregory Peck kapta.

De egyéb művészi díjakkal sem halmozták el, egyéb kitüntetései persze vannak szép számmal, megkapta például a francia Becsületrend tiszti keresztjét, s ilyen magas állami kitüntetés ritkán ér olasz embert. Nagy megtiszteltetés nekünk, hogy magyar filmben is vállalt szerepet, a Miss Arizona közreműködője volt. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen szereplő könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.