165 éve született FESZTY ÁRPÁD

2021. december 24-én 165 éve született a Komárom vármegyei Ógyallán FESZTY ÁRPÁD festő

Nevét A magyarok bejövetele című híres körképe őrizte meg, bár ezen kívül még több más festménye is ismert. A Feszty-körképpel kapcsolatban rögtön az első kérdés az, hogy mi szükség volt rá. Ezt a kérdést persze csak manapság lehet feltenni, a fénykép, a film, a televízió előtti korokban azonban nagyonis tudta mindenki, hogy a Feszty művéhez hasonló panorámaképek népszórakoztató és ismeretterjesztő célból készültek szerte a világon.

Miután Feszty Párizsban rácsodálkozott egy körképre, gondolt egy nagyot, s elhatározta, hogy ő is fest egyet a vízözönről. Apósa, Jókai Mór azonban rábeszélte a honfoglalás témájára, mondván, közelegnek a millenniumi ünnepségek, s ahhoz könnyebb lesz pénzt szerezni. A nagy író elképzelése be is vált, ha nehezen is, de meglett az irdatlan vászonra való, amely nagyságával elképesztett mindenkit, “1725 négyzetméter, vagyis mintegy másfél vékás terület, ami szegény zsellér embernél egész kis birtok” – számolgatott egy hírlapíró.

Amikor Feszty felesége, Jókai Róza meglátta a befestésre váró, még teljesen üres vásznat, egyszerűen elájult, úgy kellett fellocsolni. Feszty sem gondolta át teljesen, hogy mire is vállalkozott, s az asszony aggodalmai később beigazolódtak, mire évek munkájával a kép elkészült, Feszty egészsége megromlott, odalett az egész vagyona, sőt, még 10 ezer forint adósságot is szerzett. A Feszty-körkép viszont óriási sikert aratott, s később Londonban is elkápráztatta a közönséget. De a restaurált körkép ma, a műholdak korában is lenyűgözi a látogatókat.(Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Feszty Árpád feleségének, Jókai Rózának Akik elmentek…  című visszaemlékezéseit ajánlja – 30% kedvezménnyel.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged . Bookmark the permalink.