Mai évfordulóink – 2021. december 25.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 25., szombat

a Nap kél 7.31, nyugszik 15.58 – a Hold kél 22.18, nyugszik 11.24 órakor

mottó: “Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki az életét adja az ő barátaiért.” János evangéliuma

– Eugénia napja. Az előkelő jelentéssel bíró név görög eredetű, de a római átvétel elterjesztette a latin nyelvekben, különösen a franciában. Ennek magyarítása különben a Zseni, amelynek viselői szintén ma ünnepelnek. S ma köszöntsük Anasztáz, Anasztázia, Botond és Nikodémusz, valamint Karácson nevű ismerőseinket is.

– Ma van Karácsony, a kereszténység legnagyobb ünnepe, amikor Jézus Krisztus születésére emlékezik a világ.

– A Karácsony ősidőktől fogva családi ünnep is, s számos népszokás kapcsolódik hozzá. Természetesen tilos volt dolgozni, s ezt régebben annyira komolyan vették, hogy a jószágoknak is már előző nap odakészítették a takarmányt. Az ünnepi asztalra is korábban sütött-főzött étel került. A múltban e napon nem is mosogattak, ezt a tilalmat azonban ma már általában megszegik a háziasszonyok.

Ma:  – Ma van Pakisztán nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 15 éve hunyt el JAMES BROWN amerikai énekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 10 éve hunyt el MARY ZSUZSI táncdalénekesnő. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 5 éve hunyt el GEORGE MICHAEL görög származású angol rockénekes. (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 55 éve hunyt el TŐKÉS ANNA színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves CARLOS FERNANDO BORJA bolíviai labdarúgó. Hazájában sok tekintetben nagy tekintélynek örvend. Először is azért, mert egész, hosszú pályafutása során a Bolívar csapatában focizott, s a klubhűség arrafelé különösen nem jellemző a labdarúgókra. Igaz, hogy nem is volt oka a váltásra, hiszen kilenc bajnoki aranyat tudhat magáénak. Azt is sokan megsüvegelik, hogy mindössze 170 centi magas, ennek ellenére egyike volt a legkeményebb játékosoknak. A válogatottban is remekül helytállt, a nyolcvanas évek közepétől ő volt a gárda legmegbízhatóbb tagja, ezt mutatja az is, hogy rendkívül hosszú ideig játszhatott címeres mezben, éveken át ő volt a válogatott legidősebb játékosa. Társaival ott volt az 1994-es világbajnokságon is, ő volt az akkori mezőny egyik legidősebb játékosa. Ma ünnepel még:

– HELENA CHRISTENSEN (1968) dán szupermodell, a kifutók egyik legnagyobb minapi sztárja, utóbb jeles divatfotós.

– JAIRZINHO /Jair Ventura Filho/ (1944) brazil labdarúgó, a Botafogo legendás csatára, az 1970-es világbajnokságon győztes válogatott kiválósága.

– HANNA SCHYGULLA (1943) német színésznő, a Lili Marleen, a Maria Braun házassága, a Berlin, Alexanderplatz, az Effi Briest, A dögvész istenei, A harmadik generáció, a Miss Arizona és a Werckmeister harmóniák című filmek főszereplője.

– SISSY SPACEK (1949) amerikai színésznő, a Bűnös szívek, a Jóccakát, anya!, A szénbányász lánya, az Eltűntnek nyilvánítva, A folyó, a Hosszú az út hazáig, a Csapás a múltból és A hálószobában című film főszereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.