Mai évfordulóink – 2021. december 26.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2021. december 26., vasárnap

a Nap kél 7.31, nyugszik 15.58 – a Hold kél 23.30, nyugszik 11.43 órakor

mottó: “Hol korlátozva van a virtus, ott a bűn is zabolán…” Thomas Gray

– István napja. Görög eredetű név, de valamennyi nyelv átvette, így mindenhol elterjedt. Jelentése virágkoszorú és megkoronázott, s ez utóbbi miatt szívesen viselték előkelő személyek, például tíz pápa is. Első királyunkat is így hívták, s később is több uralkodónk viselte. A közemberek körében is népszerű volt, s maradt; egyike leggyakoribb neveinknek. Ma Dénes, Előd és Stefánia nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– Az egyház ma Szent Istvánra, az első vértanúra emlékezik, akit Jeruzsálemben köveztek meg 37-ben. Ő az építőmunkások és a téglavetők védőszentje. Nekünk, magyaroknak Szent István, államalapító királyunk is eszünkbe juthat, bár az ő emléknapja augusztusban van.

– A magyar népéletben híres regölések kapcsolódnak ehhez a naphoz, “István szolgái” sokfelé járták a falvakat, a házakhoz bezörgetve különböző rigmusokat mondtak, s nagy zajt csaptak. A legények persze legszívesebben a lányos házakat látogatták, ahol férj-jóslást is tettek.

Ma: – Ma van Szlovénia nemzeti ünnepe. Az egykori jugoszláv tagköztársa-ságban népszavazás döntött a függetlenségről, amelyet 1990. december 26-án nyert el a Szlovén Köztársaság.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 30 éve szűnt meg közjogilag is a SZOVJETUNIÓ, miután előző nap lemondott elnöki tisztségéről Mihail Gorbacsov. * * *

– 130 éve született HENRY MILLER amerikai író. (Bővebben, könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 250 éve hunyt el CLAUDE ADRIEN HELVÉTIUS francia filozófus. Párizs környéki birtoka az enciklopédisták találkozóhelye volt, meleg barátság fűzte Voltaire-hez és Montesquieu-höz. Az elméről című műve a francia forradalmat előkészítő ideológia manifesztuma lett, amelyet a pápa és a király is elégetett.

– 115 éve hunyt el ZICHY JENŐ utazó és politikus. Mint országgyűlési képviselő, majd mint főrendiházi tag jelentős munkásságot fejtett ki a magyar mezőgazdaság és ipar fejlesztése érdekében. Erőfeszítései nyomán indult meg az ország 86 városában az alsófokú iparoktatás. Három tudományos expedíciót szervezett Ázsiába, a magyarság őshazájának felkutatása céljából. Útjairól könyvekben számolt be. Az utazásai során összegyűjtött anyagból létrehozott magánmúzeumát és könyvtárát a fővárosra hagyta.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 65 éves ÁBRAHÁM EDIT színésznő. (Bővebben lásd külön posztban!)

– 50 éves JARED LETO amerikai színész, a Rémségek könyve, Az őrület határán, az Észvesztő, az Amerikai Psycho, a Pánikszoba és a Joker című film szereplője, a Nagy Sándor, a hódító című filmben Hephaisztion alakítója.

– 60 éves TAHNEE WELCH amerikai színésznő, a Csipkerózsika, a Selyemgubó, a Sue és a Ne várj, míg sötét lesz című film szereplője. Ma ünnepel még:

– GRYLLUS DORKA (1972) színésznő, az Érzékek iskolája, a Csajok, az Európa Expressz, a Dallas Pashamende, a Nyócker, a Csontdaráló és az Igazából apa című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.