75 éves MELANIE SAFKA

2022. február 3-án 75 éves MELANIE SAFKA amerikai énekesnő

Könnyű neki – mondhatnánk -, hiszen Astoriában született, de ez az Astoria nem az az Astoria, csupán New York egyik elővárosa. A szülők sem igazán voltak előkelőek: a papa olasz származású dzsessz-énekes, a mama ukrán zsidó bevándorolt volt. Lányuk az iskolában egyedi ruházkodásával és különc viselkedésével tűnt ki, érdeklődést csak az énekórákon mutatott. Végzés után két évig jobb híján egy drámai iskolát látogatott, majd gyerekdarabokban színészkedett és olcsó bárokban énekelt. 1967-ben egy színészválogatásra indult, de eltévedt, és az ugyanazon a folyosón lévő zenei ügynökségbe nyitott be. A törékeny, nagyszemű lány megtetszett a tulajdonosnak, aki megpillantva véletlenül(?) nála lévő gitárját, arra kérte, hogy daloljon neki egy keveset. A próba jól sikerült, a férfiú azonnal menedzsere, kiadója, nem sokkal később pedig férje lett Melanie-nak.

A 21 éves lány, aki néhány hónappal azelőtt még kisgyermekeknek játszotta Piroskát, hamarosan zsúfolásig telt előadótermekben, klubokban a farkasok előtt lépett fel. Ott volt egyebek között Woodstockban és a Wight-szigeti fesztiválon is. Zenéje meglehetősen egyszerű, de szövegei nem nélkülözik a költői értéket sem. Fénykora a hetvenes évek közepéig tartott, de a lángot a mai napig ébren tartja. Legismertebb dala talán a Look What They’ve Done To My Song Ma – azaz a Nézd mit tettek a dalommal mama -, de ismert a Nickel Song, a Candles In The Rain vagy a Lay Down is. Előadta sajátos felfogásban a Rolling Stones együttes Ruby Tuesday című dalát, s még harcos vegetáriánus életmódját is megénekelte I Don’t Eat Animals címmel. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születésnap, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.