Mai évfordulóink – 2022. február 3.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 3., csütörtök

a Nap kél 7.08, nyugszik 16.48 – a Hold kél 8.44, nyugszik 19.33 órakor

mottó: “Az a jó kereskedő, aki a gazdag árukészlet mellett is úgy hat, mintha semmije se volna.” Bohumil Hrabal

– Balázs napja. Még a latinnál is ősibb név, a római korban Blasius formában volt használatban, amely aztán Blasióvá rövidült, s ennek magyar változata lett a Balázs. Jelentése egyébként nem túl hízelgő; görbe lábú. Ma köszöntsük Oszkár nevű ismerőseinket is!

– Ma van Szent Balázs emléknapja. Az örményországi Szebaszte püspöke volt, s 316 körül szenvedett vértanúhalált. Életéhez sok legenda fűződik, egyszer például megmentett egy halszálkától fuldokló fiút, ezért aztán ő a fogfájósak és a fúvós hangszereken játszók védőszentje. De egy sor város is védőszentjévé választotta, például a sok magyar turista kedvenc úticéljának számító Dubrovnik. A népi kalendárium mára a balázsolást írta elő, amikor a gyerekek ételeket és pénzt gyűjtendő körbejárták a házakat. Balázs napján sok helyen almát szenteltek, amelyet aztán a torokfájás gyógyítására használtak.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 185 éve született Pesten SZÉCHENYI BÉLA utazó. Széchenyi István fia volt, s több nagyszabású utazást tett. 1877-ben indult el híres ázsiai expedíciójára, amelynek során felderítette a Tibeti-fennsíkot három oldalról szegélyező hegyláncot. Beutazta fél Európát, de járt Amerikában is.

– 180 éve hunyt el BÖLÖNI FARKAS SÁNDOR író és utazó, matematikus, akadémikus. 1833-ban ő alapította a kolozsvári Kaszinót, 1836-ban pedig a Vasárnapi Újságot. Remek útleírásokat tett közzé nyugat-európai és észak-amerikai utazásairól.

– 25 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL cseh író. Már gyerekkorában is szívesebben töltötte az időt a sörfőzdében mint az iskolában, a világirodalom nagy szerencséjére – tegyük hozzá gyorsan -, egy sörgyár elhagyatott irodájában bukkant rá ugyanis arra a rozzant írógépre, amelyen első történeteit lepötyögte. Szórakozásból persze, hiszen nem akart író lenni – sőt egész életében nem tartotta annak magát -, első könyve is csak negyvenéves kora után jelent meg, addig kétkezi munkásként dolgozott.  (A továbbiakat könyvajánlóval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 75 éves MELANIE SAFKA amerikai énekesnő. Könnyű neki – mondhatnánk -, hiszen Astoriában született, de ez az Astoria nem az az Astoria, csupán New York egyik elővárosa. A szülők sem igazán voltak előkelőek: a papa olasz származású dzsessz-énekes, a mama ukrán zsidó bevándorolt volt. Lányuk az iskolában egyedi ruházkodásával és különc viselkedésével tűnt ki, érdeklődést csak az énekórákon mutatott.  (Bővebben, zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

– 75 éves PAUL AUSTER amerikai író, mintegy másfél tucat magyarul is olvasható könyv, például az Üvegváros, a Kísértetek, A bezárt szoba, a Holdpalota és A véletlen zenéje című regény szerzője. (Könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 60 éves MICHELE GREENE amerikai színésznő, a Hajsza az elveszett aranyért, a Szökevény elme, a Halálos elszántság és A megváltó című film szereplője.

– 75 éves STEPHEN McHATTIE kanadai színész, az Odalent a sötétben, az Emily, az Éjféli járat és A titkárnő című film szereplője. Ma ünnepel még:

– GÖRÖG LÁSZLÓ (1964) színész, a Família Kft. című tévésorozat közreműködője, Koltai Róbert Szamba című filmjének főszereplője.

– MICHAEL RUMMENIGGE (1964) német labdarúgó, a Bayern München és a Borussia Dortmund egykori sztárja, háromszoros német bajnok és szintén háromszoros német kupagyőztes.

– MAURA TIERNEY (1965) amerikai színésznő, a Hanta Boy, az Ösztön, a Mint a hurrikán és az Álmatlanság című film szereplője, a nálunk is népszerű Vészhelyzet című filmsorozatban Abby Lockheart alakítója.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.