95 éve született JULIETTE GRÉCO

2022. február 7-én 95 éve született JULIETTE GRÉCO francia énekesnő

Rendkívül szép kort megérve tavalyelőtt hunyt el, így élete utolsó évtizedeiben ő volt a sanzon királynője, s mint a nagy idők tanúját is tisztelték honfitársai. Hiszen a XX. század megannyi híres, immár klasszikus művészének volt barátja, ismerőse, munkatársa.

1949-ben egy kávéházban indult a karrierje, megismerkedett ugyanis Jean-Paul Sartre-ral (az egzisztencializmus atyjával), aki a bátorításon kívül versekkel is ellátta, amikhez aztán Joseph Kosma, azaz Kozma József, a francia sanzonok és filmzenék királya írt zenét. Dalokat akkoriban még kávéházakban énekeltek, így tett Juliette is, és csakhamar nem fértek be a vendégek a kávéházba. Vagyis felfedezték, s nemsokára már a párizsi Olympia színpadán énekelte Louis Aragon, Jacques Prévert és Boris Vian megzenésített költeményeit.

Kirobbanó sikerét csak a zenét szeretők értik, a mai popzenén nevelkedett fiataloknak nehéz megmagyarázni, miként lehet valaki népszerű úgy, hogy egyszerűen csak énekel. Színpadi fellépései is nélkülözték az öncélú látványosságot, állandóan egyszerű fekete ruhában lépett fel, mégis lenyűgözte a közönséget. Színésznőként is nagyszerű volt, híres, nálunk is ismert filmje az Orfeusz, amiben Jean Marais-val játszott és a Belphegor, amelyben a címszerepet alakította. Csábította Hollywood is, de ő inkább maradt a hazájában, és ezzel egyben az értékek mellett, pedig egy időben a szerelme a híres amerikai dzsessz-zenész, Miles Davis volt, úgyhogy a nagy vízen túl is boldog lehetett volna.

Budapesten is többször fellépett, Vagyok, amilyen vagyok című estje az Erkel Színházban sokaknak máig emlékezetes. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Jujube című önéletrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in könnyűzenei, külföldi évfordulók, születési évforduló, zenei évfordulók-születésnapok. Bookmark the permalink.