Mai évfordulóink – 2022. február 7.

a Kalendárium Press NAPTÁRA – 2022. február 7., hétfő

a Nap kél 7.02, nyugszik 16.55 – a Hold kél 9.58, nyugszik – órakor

mottó: “Magát az életet is azzal a feltétellel kapja az ember, hogy küzd érte utolsó leheletéig.” Charles Dickens

– Tódor és Rómeó napja. A Tódor a német Theodorból alakult ki, igaz a német név is sokkal régibb őssel dicsekedhet, a görög Theodóroszból származik. A név jelentése Isten ajándéka. A Rómeó a hasonlóan, de rövid magánhangzókkal írt olasz névből származik, amelynek eredete szintén az ókorba nyúlik vissza; eredetileg a rómaiak megjelölésére szolgált. Ma Richárd nevű ismerőseinket is köszöntsük!

– A görög katolikus egyházban ma emlékeznek az 1003 nikomédiai vértanúra. Történt pedig, hogy Diocletianus császárnak volt négy főrangú embere, Vasszosz, Özséb, Eutichesz és Bazilidosz, akik vértanúhalált haltak, miután megvallották hitüket. Az 1003 nikomédiai vértanú az ő szolgáik, illetve azok családtagjai voltak, és önként jelentkeztek a császárnál, hogy ők is keresztények, s bár egyszerű emberek, szeretnének gazdáik után halni. Sem fenyegetések, sem ígéretek nem térítették el őket ettől az elhatározásuktól, ezért 303. február 7-én valamennyiüket – köztük sok gyereket – lefejezték.

Ma: – Ma van Grenada Függetlenségének Napja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

– 30 éve írták alá a nevezetes MAASTRICHTI SZERZŐDÉS-t az Európai Unió létrehozásáról. * * *

– 210 éve született CHARLES DICKENS angol író. Ő maga volt Twist Olivér, későbbi regényhőse, a nyomorúságos körülmények között felnőtt kisfiú. Dickens apja ugyanis az adósok börtönében raboskodott, a kis Charlie még a cipészmesterséget sem tanulhatta ki, így amikor nagy nehezen cipőpaszta-ügynök lett, talán az éhhaláltól mentette meg szegény édesanyját. Azután – mint egy olcsó regényben – meghalt egy ismeretlen rokon, aki után nagy vagyont örököltek, így egycsapásra gazdagok lettek. (A továbbiakat könyvajánlóval lásd külön posztban!)

– 95 éve született JULIETTE GRÉCO francia énekesnő. Rendkívül szép kort megérve tavalyelőtt hunyt el, így élete utolsó évtizedeiben ő volt a sanzon királynője, s mint a nagy idők tanúját is tisztelték honfitársai. Hiszen a XX. század megannyi híres, immár klasszikus művészének volt barátja, ismerőse, munkatársa. (A továbbiakat könyvajánlóval és zenei illusztrációval lásd külön posztban!)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

– 50 éves ROBYN LIVELY amerikai színésznő, a Vadmacskák, Az ifjú Indiana Jones kalandjai és a Ki a Télapó? című film szereplője, a hazai képernyőkre is eljutott Savannah című filmsorozatban Lane alakítója. Ma ünnepel még:

– PETER BONDRA (1968) szlovák jégkorongozó, korábban a Washington Capitals, jelenleg az Atlanta Thrashers játékosa, a 2002-ben világbajnoki címet szerzett válogatott tagja.

– KISS ÁDÁM (1985) humorista, a Dumaszínház tagja, a Showder Klub állandó közreműködője.

– ASHTON KUTCHER (1978) amerikai színész, a Rád vagyok kattanva, a Texas Rangers, a Szakítópróba, A főnököm lánya, a Szerelem sokadik látásra és a Hullámtörők című film szereplője.

– JAMES SPADER (1960) amerikai színész, a magyar mozikban is bemutatott Szex, hazugság, video, az Álmaim asszonya, a Karambol, a Farkas, a Csillagkapu, a Halálos barátság és a Szellemtanya című film szereplője.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in Évfordulónaptár. Bookmark the permalink.