110 éve született MÁNYAI LAJOS

2022. február 10-én 110 éve született MÁNYAI LAJOS színész

A harmincas évek elején kezdte pályafutását, s Debrecenben, a Horváth Árpád igazgatta színházban fejlődött igazi művésszé. 1945 után Nagyváradon kezdte újra a színészmesterséget, majd 1947-ben a budapesti Nemzeti Színházhoz szerződött, amelyhez – néhány rövid időszakot leszámítva – haláláig hű maradt.

Mányai Lajos sokszínű egyéniség volt, s tehetsége számos, egymástól gyökeresen eltérő szerep megformálására tette alkalmassá. Nem lehetett beskatulyázni, drámai szenvedéllyel remekelt jellemszerepeiben, s kiválóan játszotta el a klasszikus figurákat is. Sajátos, hamisítatlan pesti humora komikusként is a legnagyobbak közé emelte, így hangos sikereket aratott a kabarészínpadon is. Emlékezetes szerepeit nehéz számbavenni, mégis talán kiemelésre kívánkozik Jourdain alakjának megformálása az Úrhatnám polgárban, vagy Orgoné a Tartuffe-ben. Egyszóval Mányai remek színész volt, így persze a film sem mondhatott le róla; szerepet kapott a Talpalatnyi földben, a Lúdas Matyiban, az Állami áruházban és a Dollárpapában – hogy csak néhány filmet említsünk.

Érdekes, hogy a filmvásznon főként negatív figurák megszemélyesítőjeként találkozhatunk vele, holott Mányai Lajos nem volt rossz ember. Sőt…, de erről talán a családja tudott többet mesélni; szeretett felesége, Simon Zsuzsa és lánya, Mányai Zsuzsa, akik szintén a színészek nehéz, de csodálatosan szép mesterségét választották. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.