185 éve hunyt el ALEKSZANDR PUSKIN

2022. február 10-én 185 éve hunyt el ALEKSZANDR PUSKIN orosz költő

Gazdag földesúri családból származott, és igazi különlegességként dédapja egy valódi néger volt, aki Nagy Péter cár főtisztjeként szolgált. Puskin büszke is volt ősére, Nagy Péter szerecsenje című írásában meg is emlékezett róla.

Ritkaságszámba ment az is, hogy már gyerekkorában megtanult oroszul, az előkelőknél ugyanis akkoriban a francia volt divatban, Tolsztoj is csak felnőtt fejjel sajátította el az orosz nyelvet. Puskin viszont már tizenötévesen olyan verseket faragott, amelyek válogatott költeményei közé is bekerültek, később pedig olyan világsikerű műveket írt mint az Anyegin, a Borisz Godunov és a Pikk dáma. A rendszer azonban nemigen méltányolta művészetét, forradalmi költészete miatt rendre száműzetésbe küldték, de népszerűsége miatt nem merték bántani.

Végzetét a nők okozták, pontosabban fogalmazva szépséges, de csapodár felesége. Az asszony ugyanis oly nyíltan flörtölt egyik lovagjával, hogy Puskin kénytelen volt kihívni párbajra. Mielőtt a tett színhelyére ment, megkérdezte feleségét, megsiratja-e majd. “Azt siratom meg, akit megölnek” – válaszolta a céda menyecske, akinek végül férjét kellett elsiratnia – ha megtette persze -, a pisztolypárbajban ugyanis Alekszandr Szergejevics kapott halálos sebet. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Puskin leghíresebb művét, az Anyegint kínálja 20% kedvezménnyel, kínálja továbbá a Két magyar Anyegin című könyvet antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.