75 éves SEBŐ FERENC

2022. február 10-én 75 éves SEBŐ FERENC előadóművész, zeneszerző

Eredetileg építész, négy évig dolgozott a szakmában, ám közben már elcsábította a zene, a híres színésznővel, az egyik legkiválóbb versmondóval, Berek Katival önálló verses-zenés műsort is csináltak. Végleges döntését nagyban megkönnyítette, hogy egy szép napon főnöke páros lábbal rúgta ki, attól fogva csak a zenének él.

A hatvanas években kezdte rendszeres fellépéseit akkoriban elmaradhatatlan társával, a sajnos már elhunyt Halmos Bélával. Még a legvadabb rockzenére áhítozó publikum előtt is nagy sikerrel lépett fel, s ez kitűnő hangulatteremtő képességének éppúgy köszönhető, mint a koncertjein megszólaltatott “egzotikus”, izgalmas hangzású népi hangszereknek. A hetvenes években saját klubja volt a Kassák klubban, első lemeze is ezekben az években jelent meg. Oroszlánrésze volt a hivatalosság által először némi gyanakvással szemlélt, közösségteremtő táncházmozgalom elindításában. Társak idővel változtak, de szerencsére az igényes muzsika színvonala nem. Sebőék gyakran léptek fel a magyar népzene másik kiváló tolmácsolójával, Sebestyén Mártával is. Két különösen emlékezetes alakítása volt: az egyik 1993-ban a Hiszünk a dalban című szuperkoncert, a másik Koncz Zsuzsa egyik karácsonyi koncertje – vendégként mindkettőn ő volt az est egyik fénypontja az egykori Budapest Sportcsarnokban. Több filmzenét is írt, az ő műve a Még kér a nép, az Amerikai anziksz és a Rosszemberek muzsikája.

És nem utolsósorban minden évben elégedetten nézhet végig a hagyományos táncház-találkozó esti koncertjének zsúfolásig megtelt nézőterén. Tekintélyét pedig az is mutatja, hogy a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője volt.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.