70 éve született SZERENCSI ÉVA

2022. május 5-én 70 éve született SZERENCSI ÉVA színésznő

1974-ben végzett a Főiskolán, és a József Attila Színház szerződtette. “Amikor friss diplomásként kikerültem a főiskoláról, habos-babos kislány voltam” – nyilatkozta egyszer, s ezt első szerepei is nagyon jól jelzik. Eljátszotta például a Pygmalion Elizáját, Shakespeare Vízkeresztjében pedig Violát, s csak erősítette a róla kialakult képet első két filmszerepe is. Előbb a Bob herceg című zenés darab tévéjáték változatában szerepelt, majd ő alakította a többszöri ismétlés jóvoltából máig népszerű Abigél című filmsorozat főszerepét.

Idővel színésznőként is felnőtt persze, s A tanítónő című darab főszerepében bebizonyíthatta, hogy nemcsak csinos nő, de tehetséges művész is. Remek színpadi alakításokat láthattunk tőle, például a Józef Attila Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban. Érdekes módon azonban az Abigél óriási sikere után nem folytatódott filmes, tévés pályafutása, felfedezte viszont a szinkron, számtalan szinkronszerepe közül kiemelkedik a Dallas című filmsorozat, amelyben az ő hangján beszélt Samantha, vagyis Linda Gray.

A kamera előtti mellőzöttség különben a legkevésbé sem zavarta, színpadi feladataival tökéletesen elégedett volt, “épp annyi munkám van, amennyi mellett mellett lelkiismeretes anya lehetek” – mondta egy interjúban. Sajnos már régóta nem tapsolhatunk neki, 2004-ben rákbetegségben hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.