80 éve született BUJTOR ISTVÁN

2022. május 5-én 80 éve született BUJTOR ISTVÁN színész, rendező

A híres Gundel-család sarja volt, gyerekként még részt vehetett a ma is működő patinás étteremben elköltött családi ebédeken, s megismerkedhetett a kor hírességeivel. Hírességek az ő szűkebb családjában is teremtek szép számmal, a testvére ugyanis a jeles rockzenész, Frenreisz Károly és a sajnos már meghalt színészóriás, Latinovits Zoltán.

Ő maga eredetileg közgazdásznak készült, de aztán – zseniális bátyjának példájára is – mégis színész lett. Jól tette, mert olyan népszerű filmekben láthattuk – és láthatjuk ma is – mint A pogány Madonna, a Csak semmi pánik vagy a Hamis a baba, Ötvös Csöpiként most is sokak kedvence. Filmográfiája nagyon gazdag és változatos, híres filmje a Fiúk a térről, játszott Jancsó Miklós korai filmjeiben, egykoron népszerű kalandfilmje volt Az oroszlán ugrani készül, illetve a többrészes Sándor Mátyás, és ma is szívesen emlékezünk a Bors című tévésorozatra, anelyben Zentay főhadnagyként üldözte nagy bőszen szegény Bors Mátét: parádés párosa az Ormándy Oszkárt alakító Koncz Gáborral máig emlékezetes. A nyolcvanas évek közepén rendezni kezdett, forgatókönyveket írt, az ő filmje például A három testőr Afrikában, s ezt követően csak ritkán állt kamera elé.

Egyébként nem csak Ötvös Csöpiként vitorlázott, civilben is gyakran szelte a habokat. Nem is akárhogyan, ötszörös magyar bajnok, fiatalon sokszor elindult a híres Kék Szalag versenyen is. És övé volt a Balaton leghíresebb öreg – több mint félszáz éves – vitorlása, a Rabonbán. A népszerű színész 2009-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.