70 éve hunyt el MARIA MONTESSORI

2022. május 6-án 70 éve hunyt el MARIA MONTESSORI olasz pedagógus

Egy lecsúszott nemesi család sarja volt, és sokáig nem tudta, mihez kezdjen magával. Előbb mérnök akart lenni, majd tanulmányait abbahagyva orvosnak tanult, ami akkoriban valódi szenzációnak számított, diplomájával beírta nevét az itáliai tudománytörténetbe is, amennyiben ő volt az első női orvos Olaszországban. Kezdetben gyógypedagógus volt, a gyermeknevelés általános kérdéseivel egy tragikus gyilkosság után kezdett el foglalkozni.

Történt pedig, hogy egy őrült anarchista meggyilkolta Erzsébet magyar királynét – a nálunk különösen népszerű Sissit -, s merénylője rövid időn belül már a harmadik olasz ember volt, aki hasonló gyilkosságot követett el. Ez alaposan felbolygatta az olasz társadalmat, a kongresszus tagjai is megvitatták a dolgot, s úgy találták, a baj oka az erkölcsi nevelés hiányosságaiban keresendő. De ők még egyszerűnek gondolták a probléma megoldását, nosza elrendelték, hogy az “abnormális” gyereket ezentúl különválasztva neveljék a “normálisoktól”, a fogyatékosok intézményes oktatását pedig az orvosi kar egyetlen női tagjára, Montessorira bízták. Aki idővel a sérült gyerekeknek kifejlesztett egy öntevékenységükre építő módszert, amelyet bevezetett az úgymond ép értelmű gyerekek között is. Első ilyen szellemű kisdednevelő intézete 1907-ben nyílt meg Rómában.

A Montessori-módszer hamar elterjedt egész Európában, 1912-ben már Budapesten is oktattak annak alapján. Egyedül maguk az olaszok idegenkedtek tőle, a csalódott pedagógus egészen Spanyolországig futott hálátlan honfitársai elől, míg végre az olaszok is elismerték eredményeit, és parlamenti határozatban hívták haza. (Kalendárium Press)

A képeken látható könyvek 30% kedvezménnyel rendelhetőek egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged . Bookmark the permalink.