195 éve született VAJDA JÁNOS

2022. május 7-én 195 éve született VAJDA JÁNOS költő, író, publicista

A XIX. század második felének egyik legnagyobb lírikusa volt, Petőfi eszméinek ápolója és Ady költészetének előfutára. 1848-ban a márciusi ifjak csoportjához tartozott, a szabadságharcban fegyverrel harcolt. Világos után büntetésből besorozták az osztrák hadseregbe, de élete végéig hű maradt a 48-as eszmékhez. Költészetének jelentős alkotásai a Gina iránti szerelem hatására írt versei. Munkásságának igazi jelentőségét csak a XX. század elején ismerte fel Ady Endre, aki “szent elődjének” tekintette. 1926-ban emlékének ápolására Vajda János Társaság alakult.

Mindezek ellenére a magyar irodalomban talán nem volt olyan kiváló képességű alkotó, aki hozzá hasonló érdektelenség mellett alkotta volna műveit. Akármibe fogott, kudarcot vallott vele; megbukott drámájával, elbeszélő költeményeivel, még csodálatos szerelmes versei sem tetszettek szinte senkinek. A megalázó kudarcok elől a szerelembe menekült, de szegény Vajdának a nőkkel sem volt szerencséje. Élete első és legnagyobb szerelme, Gina nemigen érdemelte meg rajongását, s ezt Vajda némiképp tudta is, jellemző kettejük viszonyára, hogy a szerelmes költő késsel a zsebében járt randevúra. Egyébként is rendkívül erőszakos ember volt, nemcsak a férfiakkal, de a nőkkel szemben is, felesége, Bartos Róza önéletírásában számos esetről be is számol. Megesett például, hogy Vajda letépte róla a ruhát, és az anyaszült meztelen asszonyt kergette a házban. Persze Róza is megérte a pénzét, kiderült róla, hogy törvénytelen fia van, mire Vajda beadta a válást, érdekes módon arra hivatkozva, hogy házasságukat “nem hálták el”.

A szerelmi csalódásból szokás szerint az irodalomhoz menekült, és élete alkonyán Jókai segítségével még a remény is felvillant művészetének kései elismerésére, de végül ez a kísérlet sem sikerült. Amikor meghalt, még a költészet iránt érdeklődők sem tudták, hogy jeles költő távozott vele. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Vajda János összes verseit kínálja, antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.