1540 éve született IUSTINIANUS bizánci császár

2022. május 11-én 1540 éve született IUSTINIANUS bizánci császár

Bizánc talán legnagyobb uralkodója egy makedóniai parasztcsaládból származott, nagybátyja, Iustinus írástudatlan parasztgyerekként jutott a császári trónra. Iustinianus nagyhatalmú rokonától eltérően képezte magát, s a császár bizony sokszor fordult hozzá segítségért. A császár még életében utódjául jelölte, s Iustinus halála után, 527-ben rendben trónra is lépett.

Bizánc egyik legnagyobb uralkodója lett belőle, munkálkodása nyomán virágzott a birodalom. Jelentős hódításokat tett, visszafoglalta Afrikát, Itáliát és Hispánia egy részét. Az ő személyes irányításával készítették el a római jog, valamennyi rendelet és törvény hatalmas gyűjteményét, a Codex Iustinianust. Megreformálta a kormányzatot és a közigazgatást, s nagyszabású építkezéseket rendelt el, hihetetlen számban épültek az erődök, s ő építtette a csodálatos Hagia Sophiát.

Külön fejezet illeti meg életében – s a történelemben is – felesége, a hírhedt erkölcsű Theodórát. A lány egy cirkuszi állatápoló lánya volt, de csodálatos szépségű, s Iustinianusnak már trónralépése előtt a szeretője lett. Theodóra Prokopios elbeszélése szerint “olyan nő volt… aki kibújva ruhájából meztelenül bárkinek elöl-hátul megmutatja, amit a férfiaknak nem szabad látniuk…”, de kétségkívül meglévő erkölcstelenségét az idők folyamán a keresztény történetírók alaposan eltúlozták. Az viszont igaz, hogy császárnévá válva Theodóra sosem látott fényűzéssel vette körül magát, “bizánci pompa” uralta a császári udvart, s ez egyáltalán nem volt ellenére Iustinianusnak sem. Ezzel együtt okos és bátor asszony volt, a Nika-féle lázadás során férje nagyrészt neki köszönhette életét és hatalmát.

Mind Iustinianus, mind Theodóra kivételes ember volt, s ketten együtt erélyes uralkodásukkal nagy hasznára voltak Bizáncnak. Tulajdonképpen a nép is szerette őket, talán csak “az alattvalók állandó fosztogatása” miatt nehezteltek rájuk. De ne útonálló rablásra gondoljunk, a hatalmasok ebbéli tevékenységét már akkor is adószedésnek hívták. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.