165 éve hunyt el FRANCOIS VIDOCQ

2022. május 11-én 165 éve hunyt el FRANCOIS VIDOCQ francia kalandor

Fiatalon pitiáner bűnöző volt, megjárta a francia börtönöket, ahol azonban nagystílű szövegével komoly tekintélyt szerzett rabtársai között. Felfigyeltek erre a rendőrök is, akik ismerve jellembéli fogyatékosságait, rávették, hogy szolgáljon információkkal a vele együtt raboskodók viselt dolgairól. Vidocq készségesen beleegyezett a dologba, és besúgóként olyan kiválóan végezte munkáját, hogy a rendőrség nem akarta hagyni a dutyiban elkallódni. A bűnözők megtévesztésére megszervezték a szökését, és immár titkosrendőrként tért vissza az alvilágba. S mivel kiválóan ismerte annak működését és szereplőit, rendkívül eredményes munkát végzett.

Egymás után buktatta le a rosszfiúkat, nem átallotta még egykori rabtársait is rendőrkézre adni. Aztán “hivatalosan” is rendőrnyomozó lett, a korabeli Franciaország félelmetes alakja, nagyrészt az ő fáradozásainak köszönhetően népesültek be a hírhedt tengerentúli fegyenctelepek. De nem csak a szó szoros értelmében vett gonosztevők rettegtek tőle, a hatalom csúcsain álló politikusok és üzletemberek kétes ügyeiről is tudott mindent, ezért aztán a napóleoni időkben szerzett befolyását évtizedeken át, a második császárságig megőrizte. Nyugdíjbavonulása után saját nyomozóirodát alapított, ő volt az első magándetektív Párizsban, és szép kort ért meg, 82 évesen halt meg.

Alakja köré hamar legendák szövődtek, életét filmsorozatban is feldolgozták, de már Balzac is megörökítette alakját; róla mintázta a Goriot apó Vautrinjét, és Vidocq sorsa ihlette a Nyomorultak Jean Valjeanját is. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képeken látható könyveket antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók and tagged , . Bookmark the permalink.