455 éve született CLAUDIO MONTEVERDI

2022. május 15-én 455 éve született CLAUDIO MONTEVERDI olasz zeneszerző

Születésének pontos idejét nem ismerjük, május 15-én – jobb híján – megkeresztelésének évfordulóját ünnepeljük. Azt azonban tudjuk, hogy jeles komponista volt, az ő madrigáljaival jutott el ez a zenei műfaj fejlődésének csúcspontjára.

Azt már kevesebben tudják, hogy rendkívül puritán ember volt, Poppea megkoronázása című műve kapcsán fel is merült, hogy miként nyúlhatott egy ilyen erkölcsös zeneszerző ilyen erkölcstelen témához. Azt azonban bizonyára alig tudja valaki – hisz különben nem is fontos -, hogy botcsinálta katonaként is vitézkedett, ráadásul éppen magyar földön fogott fegyvert.

Történt pedig, hogy 1595-ben a kicsiny mantuai hercegség nagyratörő ura, bizonyos Vincenzo Gonzaga elhatározta; megmutatja a világnak, milyen félelmetes államocskát kormányoz, és megtámadta a törököket Magyarországon. Mivel azonban Mantua híján volt a megfelelő számú katonának, minden épkézláb férfiembernek be kellett vonulnia a seregbe, így természetesen udvari muzsikusa, Monteverdi is fegyverre cserélte hangszerét. Mire azonban a lelkes kis csapat megérkezett hazánkba, úgy elfáradtak, hogy az első török ágyúdörgésre ijedten hazafutottak.

A legnagyobb hadi sikert még Monteverdi aratta, aki mit sem törődve a veszéllyel, besétált a török táborba, és amolyan korabeli szabadtéri koncertet adva játékával teljesen lefegyverezte a bősz janicsárokat. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Passuth László A mantuai herceg muzsikusa című életrajzi regényét kínálja antikvár példányban.

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.