445 éve született PETER PAUL RUBENS

2022. június 28-án 445 éve született PETER PAUL RUBENS flamand festőművész

Amint egy kései kritikusa írta: képein “a mediterrán formákat és színeket a flamand vulgáris életörömmel ötvözi egybe”, s festményein rögvest az tűnik szembe, hogy “alakjait hús-vér emberekről mintázta”.

Az első állítást az magyarázhatja, hogy Antwerpen, ahol Rubens nevelkedett, a Németalföld kettészakadása után nem a szigorú északi protestáns holland köztársasághoz, hanem a temperamentumos spanyol fennhatóság alatt álló déli Flandriához került, amely beengedte határai mögé az itáliai életörömöt is.

A második állítás igazáról pedig bárki meggyőződhet, aki megnéz egy rubensi akt-képet, hiszen emberi hús van rajta elég. Rubens imádta a nőket, festményeit nézve nemcsak művészi érdeklődéséről, de személyes ízléséről is képet kaphatunk, hiszen nagy kedvvel festegette imádott feleségét. Alaposan ismerjük az asszony izgatóan telt idomait, Rubens ugyanis megfestette bundában és bunda nélkül is nemegyszer.

Amikor éppen nem felesége részletes megörökítésén fáradozott, szívesen tett eleget az egyházi megrendeléseknek, de szerelmes szíve sokszor nem hagyta nyugodtan dolgozni, s előfordult például, hogy Szent Cecíliát is feleségéről mintázta. De mindent megbocsátottak neki, mert zseniálisan kezelte az ecsetet. Idővel annyira felkapott művész lett, hogy több képét valójában tanulói festették meg helyette. Ebben persze a megrendelők is hibásak, hiszen IV. Fülöp király sem gondolhatta, hogy az általa megrendelt 112 vásznat Rubens egyedül meg tudja festeni.

Műhelye azonban nagy vagyon termelt neki, így élete végén visszavonult vidéki kastélyába, ahol már csak a saját gyönyörűségére húzta az ecsetvonásokat. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Donald Braider Rubens, az életöröm festője című életrajzi regényét kínálja, antikvár példányban. 

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.