205 éve hunyt el MADAME DE STAëL

2022. július 14-én 205 éve hunyt el MADAME DE STAëL francia írónő

“A nőnek egyetlen szenvedélye van: a szerelem” – írta, s rá igazán nem lehet mondani, hogy vizet prédikált és bort ivott. Egész életében szerelmes volt, öt gyermeke is különböző apáktól született, holott általában férjnél volt. Kalandjaitól volt hangos Európa, olyan hírességekre is kivetette a hálóját, mint Napoleon. Aki azonban botor módon visszautasította, mire Mme de Staël egy életre megsértődött.

S ha ő valakire neheztelt, az nem sok jóra számíthatott, a császár is hamar belátta, kár volt magára haragítania a bárónőt, ő ugyanis nemcsak gyönyörű volt, de okos is, s remekül írt. Bosszúból közzétett például egy Németország című könyvet, amelytől Napoleon dührohamot kapott, a könyvet betilttatta, példányait elégettette, íróját pedig száműzte; így esett, hogy a rettenthetetlen császár egyik legnagyobb ellenfele egy törékeny asszony lett. Akinek hatása alól nem volt könnyű szabadulni, amint egy kortársa említette: “ha valahová beteszi a lábát, a többiek elnémulnak és visszahúzódnak, mert noha szívesen hallgatják, és élvezik a szellemességét, mindenkit lehengerel”.

Még az irodalom fejlődésére is befolyással volt, amint Szerb Antal írta: “úgy öltözködött, mint egy kötéltáncosnő; a narancssárga ruha, amelyben Goethe anyját meglátogatta, sokáig kísértett a német irodalomban”. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.