420 éve született JULES MAZARIN

2022. július 14-én 420 éve született JULES MAZARIN francia államférfi

Tulajdonképpen nem is francia, hanem olasz volt, Giulio Mazzarininek hívták, és soha nem tanult meg tökéletesen franciául, mégis új hazája legnagyobb hatalmú embere lett belőle.

Fiatalon még papnak szánták, de az ifjú Giulio jobban szerette a csinos nőket, mint a mogorva egyházfikat, így inkább diplomata lett. Nem is szentelték pappá soha, ami persze a legkevésbé sem zavarta a pápát abban, hogy Richelieu kérésére bíborossá tegye. Richelieu-nek egyébként is sokat köszönhetett, ő ismertette össze XIII. Lajos francia királlyal, sőt, a férje által igencsak elhanyagolt királynéval, Ausztriai Annával is. Anna és Mazarin kapcsolata – bár nagyon elővigyázatosak voltak – messze túlment a hivatali viszonyon, így azután nem véletlen, hogy a király halála után Anna Mazarint tette meg főminiszterré, a kiskorú Lajos, a későbbi Napkirály helyett valójában a törtető olasz irányította Franciaországot.

Közel két évtizeden át vitte az ügyeket, remekül. A franciák többsége gyűlölte, pedig odaadóan szolgálta új hazáját, az emberek persze csak azt látták, hogy hét olasz unokahúgát házasította ki előkelő franciákkal, egyiküket ahhoz a Conti herceghez adta, akit korábban ő maga küldött börtönbe. Pedig ezekkel a házasságokkal is az államérdeket szolgálta, ezt bizonyítja az is, hogy bár XIV. Lajos beleszeretett egyik unokahúgába, ő nem engedte, hogy feleségül vegye. A Napkirály persze később nem győzött hálálkodni, Mazarin halálakor pedig őszintén zokogott. Életében utoljára. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.