100 éve született AGÁRDY GÁBOR

2022. augusztus 2-án 100 éve született AGÁRDY GÁBOR színész

Finoman fogalmazva: mozgékony gyerek volt, a rendőrök például rendszeresen a köztéri szobrokról szedték le, a művészettel pedig úgy került kapcsolatba, hogy focilabdával fejberúgta a presszó teraszán békésen kávézgató Móra Ferencet. De rossz hírének köszönheti pályafutását is, a szomszédjukban lakó operaénekes ugyanis meghívta egy szerepre, amelyre éppen hozzá hasonló kis gazfickót kerestek.

Remekül bevált, mert amilyen csibész volt kölyökként, olyan fegyelmezett lett a színpadon, egyre több darabban adtak neki kisebb feladatokat, tizenhat évesen pedig aláírta első szerződését is. Szülei alig akarták elhinni, azt hitték ugyanis, hogy rendesen jár iskolába, pedig arról szó sem volt. Pályája kibontakozását a háború szakította félbe, a hadifogságból pedig másik kedvenc művészeti ága, a festészet segítette haza: az orosz tisztekről remek portrékat festett, ha kicsit közelebb vezénylik a hazához, így lassanként hazaért.

Mindenki szerencséjére, mert egyik legnagyobb színészünk lett belőle. Közel hét évtized alatt megszámlálhatatlan nagyszerű szerepformálás fűződött a nevéhez, több színházunkban is játszott, például az egykori Ifjúsági Színházban, legtovább pedig a Nemzetiben. Gyakran filmezett, és a képernyőn is rendszeresen feltűnt, manapság is szívesen ismétlik például A dunai hajós és az Egri csillagok című filmjét.

Sokan tudják róla, hogy a Nemzet Színésze kiváló festőművész volt, csodálatos ikonokat készített. De ne valami amatőr mázolmányokra gondoljunk, művei komoly értéket képviselő műalkotások, amelyekből több kiállítást rendezett, de van képe a pannonhalmi apátságban, a moszkvai Danyilov kolostorban és a Vatikánban is. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.