100 éve hunyt el ALEXANDER GRAHAM BELL

2022. augusztus 2-án 100 éve hunyt el ALEXANDER GRAHAM BELL amerikai feltaláló

Köztudott, hogy ő találta fel a telefon ősét, s a technikatörténet talán legértékesebb találmánya valójában pofonegyszerű elven működik, már kitalálásakor sem kellett rendkívül pallérozott elme ahhoz, hogy Bell megalkossa. Találmánya nem is volt előzmények nélküli, egy Bourseul nevű francia már húsz évvel korábban helyesen fejtette ki működési elvét, s aznap, amikor Bell benyújtotta a szabadalmát, egy másik feltaláló is beadta az övét egy közel ugyanolyan szerkezetre, így tehát pár órán múlott mindössze, hogy Bell neve egyáltalán fennmaradt.

Nem akarván kisebbíteni a feltaláló érdemeit, azért nem árt megjegyezni, hogy Bell közel sem volt képzett tudós, autodidakta módon kísérletezgetett,és soha nem is tanult meg mást, csak amire éppen szüksége volt. Az üzleti életben viszont kivételes tehetséget árult el, nem volt élhetetlen feltaláló, beperelt mindenkit, aki találmánya közelébe ment, és hatalmas vagyont gyűjtött.

Sokan tudják, hogy a telefont eredetileg a süketek beszédtanítására fejlesztette ki, de azt talán kevesebben, hogy természetesen nő volt a lelkes kutatás mögött, Bell, a szegény tanár beleszeretett ugyanis egy dúsgazdag ügyvéd csodaszép lányába, aki süket volt, s ő tanította meg beszélni. Ezt később ugyan kicsit megbánta, mivel a lányt elvette feleségül. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.