70 éves BÁNFALVY ÁGNES

2024. április 30-án 70 éves BÁNFALVY ÁGNES színésznő

Már az óvodában is kitűnt szerepléseivel, egyszer például egy ünnepségen ő mondta el társainak a verseit is, mert ők belesültek mondókájukba, nagycsoportosként pedig saját “önálló estje” volt. Tinédzserként mégis rádióműszerész szeretett volna lenni, első kamasz-szerelme ugyanis annak tanult, aztán mégis a Színművészeti Főiskolára jelentkezett. Hamar befutott, már főiskolásként filmeket forgatott, s friss diplomásként a Vígszínház szerződtette.

Az országos népszerűség 1977-ben köszöntött rá, amikor az Abigél című – azóta is többször, nagy sikerrel ismételt – tévésorozat nyurga Torma Piroskájaként zárta szívébe a nagyközönség. Leghíresebb filmje azonban az Oscar-díjas Mephisto, az abban szerzett ismertségének köszönhette ugyanis, hogy Amerikába érkezve lehetőséget kapott a tanulásra, majd később színészi pályájának folytatására is. Egyébként 1981-ben hagyta el az országot, először Párizsba ment, ahol Jean-Luc Godard azonnal filmszerepet ajánlott neki, de ő Amerikát választotta. Előbb a nyelvet tanulta meg, majd következtek a szerepek, végül pedig már ő tanított a kaliforniai állami egyetemen. Az amerikai siker sem szédítette el, keresetéből betársult egy produceri irodába, úgyhogy anyagi gondjai nem voltak.

Megelégedett emberként jött haza pár éve, s itthon sem felejtették el, Márton András azonnal szerepet adott neki a Merlinben. Utoljára A miniszter félrelép című darabban tapsolhatunk neki, azóta visszavonultan él. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.