865 éve született OROSZLÁNSZÍVŰ RICHÁRD

2022. szeptember 8-án 865 éve született OROSZLÁNSZÍVŰ RICHÁRD angol király

Alakját a lovagregények alaposan kiszínezték, ezért úgy vonult be a történelembe, mint a keresztény hit védelmében harcolt lánglelkű lovag. Ez azonban csak félig igaz. Személyében a lovagi eszményeket tökéletesen megtestesítette, magas volt, erős, jóképű, kiváló lovas és ügyes vívó, s amilyen bősz a csatában, olyan gyengéd a nőkhöz, még szerelmes verseket is faragott.

S ez a kiváló férfiú ahelyett, hogy békésen uralkodva élvezte volna az életet, elindult a Szentföldre, hogy keresztes háború vezéreként szerezze vissza azt a hitetlenektől. Ráadásul fényes sikereket aratott, bevette a régóta hiába ostromlott Akkót, majd megverte a legyőzhetetlennek hitt Szaladin szultánt. Az évekig tartó hadjáratban személyes bátorságával is kitűnt, amelyet aztán a lelkes történetírók jócskán eltúloztak; azt írták például, hogy egy tengeri csatában a hátát az árbócnak vetve puszta karddal vágott le ezerhatszáz szaracént. Azt persze nem nagyon emlegették, hogy az oroszlánszívű uralkodó a kereszténység védelménél is jobban szerette a pénzt, már Angliából is óriási vagyonnal indult el, “ezernyi uralkodói fogással annyi pénzt gyűjtve össze, mintha sosem akarna visszatérni”.

De mégis hazatért, s legendájának kialakulásához az is hozzájárult, hogy végül egy ostrom közben esett el. Az angolok ma is legdicsőbb lovagkirályukként őrzik emlékét, pedig félig francia volt – Aquitaniai Eleonóra fia -, szinte nem is élt alattvalói között, sőt, még angolul sem tudott. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza az Isten katonái – Oroszlánszívű Richárd és Szaladin a III. keresztes hadjáratban című könyvet kínálja antikvár példányban. 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in külföldi évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.