125 éve született IRÉNE JOLIOT-CURIE

2022. szeptember 12-én 125 éve született IRÉNE JOLIOT-CURIE francia fizikus

Marie Curie lánya volt, s szinte egy napon született a rádium felfedezésével, majdhogynem a laboratóriumban. Neveltetése sem volt szokványosnak mondható, Nobel-díjas szülei ugyanis nem voltak megelégedve az oktatás akkori színvonalával, és külön “szövetkezetet” szerveztek saját és munkatársaik gyerekeinek. A legkiválóbb tudósok oktatták a nebulókat, a fizikát maga Marie Curie, a matekot Paul Langevin, a kémiát pedig a Nobel-díjas Jean Perrin. Ilyen környezetben nemigen lehetett más belőle, mint fizikus.

Nem is nagyon érdekelte más, nem törődött az öltözködésével, s egyáltalán nem csinosította magát. A modora sem volt éppen kellemesnek mondható, ennek ellenére beleszeretett egy Frédéric Joliot nevű kollégája, aki feleségül is vette, sőt, családja iránti tiszteletből még a nevét is a sajátjához biggyesztette, amiért sokan bírálták. Főként együtt végzett magfizikai kutatásaik jelentősek, kishíján ők fedezték fel a maghasadást. Iréne részt vett az első atomerőmű létrehozásában, s az ő tervei szerint épült az orsay-i magfizikai központ. Egyébként a Sorbonne professzora, majd a Rádium Intézet igazgatója volt. 1935-ben férjével közösen kaptak Nobel-díjat az “új, mesterséges radiokatív izotópok kémiája területén végzett munkájukért”.

Szóval házasságuk remekül sikerült, pedig nem volt könnyű vele élni, igazi különc tudós volt, akit kevéssé érintettek meg a világ prózai dolgai. A Nobel-díj átadása utáni fogadáson például a svéd király tűvé tette érte a báltermet, mire nagynehezen rátalált; egy sarokban olvasott. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.