130 éve született KÁROLYI MIHÁLYNÉ ANDRÁSSY KATINKA

2022. szeptember 21-én 130 éve született Tiszadobon KÁROLYI MIHÁLYNÉ ANDRÁSSY KATINKA, az egykori köztársasági elnök, Károlyi Mihály felesége

Regényes élete volt, s mivel 93 évet élt, sorsa átfogta az egész XX. századot. A nagytekintélyű Andrássy-család sarja már részt vett az utolsó magyar király koronázásán, abban ruhában szorongott az ünneplők között, amelyet 1867-ben Ferenc József koronázásán viselt férjének a nagy- anyja. Huszonkétévesen lett Károlyi Mihály gróf felesége, s akkor még nem tudta, hogy rettentő küzdelmes sorsban kell osztoznia társával. Férje 1919-ben a köztársaság elnöke lett, a kedves, bűbájos Katinka pedig a “vörös grófnő”, akit korábban az igazságügyminiszter sokszor megfenyegetett: “Lecsukatom a Vörös Katát, ha tovább folytatja üzelmeit”.

De persze Kata folytatta, s folytatta férje is, úgyhogy a történelem kerekének fordulása a határon túlra pörgette őket. S a gondtalan ifjúságban felnőtt grófkisasszony vállalta férje oldalán az emigráció megpróbáltatásait is. S bár 1945-ben óriási reményekkel érkeztek vissza az új Magyarországra, hamar csalódniuk kellett, s ismétcsak következett a jól ismert számkivetés. Magávalragadóan ír erről visszaemlékezéseiben: “Ekkor már tudtuk, hogy megkezdődött második emigrációnk, s föladtuk a reményt, hogy visszatérhessünk Magyarországra”.

Egy szerény vence-i házban telepedtek le, amelyben “a legnagyobb helyiség a szénapadlás volt, oda viszont csak a kőkút tetejéről lehetett felmászni…” – írta azzal csodálatos derűvel, amely annyi megpóbáltatáson átsegítette. Férje halála után emlékét őrzendő és honfitársait segítendő alapítványt hozott létre, amelynek segítségével többszáz magyar művész tanulhatott a művészetek hazájában. Különleges életéről Kovács András A vörös grófnő címmel forgatott filmet. Apropó film. Régebben valahányszor magyar filmet vetítettek Cannes-ban, a bemutató előkelő színhelyein az autócsodák között mindig megjelent egy Lada is. A díszbemutatóra érkező “vörös grófnő” szállt ki belőle. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló. Bookmark the permalink.