195 éve született ZICHY MIHÁLY

2022. október 14-én 195 éve született ZICHY MIHÁLY festőművész

Körülrajongott művész volt, de nem itthon rajongták körül persze, ő sem lehetett próféta saját hazájában. Oroszországban viszont megkülönböztetett megbecsülésben volt része, halálakor a cár harangzúgást rendelt, és a Péter-templom, a kazanyi székesegyház vagy a Szent Izsák székesegyház harangjai kevés külföldit búcsúztattak. Húszévesen került Oroszországba, amikor egy orosz nagyherceg leányának rajztanára lett, s mint a mesében szokott lenni, a fiatal festő és Katalin nagyhercegnő, I. Miklós cár öccsének a leánya egymásba szerettek. A dolog kitudódott, Zichyt kidobták, de ő ragyogó tehetségével lassanként elfogadtatta magát az uralkodó körökkel, sőt az udvarba is bekerült.

Élete során négy cár udvari festője volt, amolyan házi tudósítóként részt vett minden jelentősebb eseményen, a vadászatokon, ünnepségeken, családi rendezvényeken, és a látottakat ezernyi rajzon örökítette meg. Az orosz arisztokraták vele festették meg arcképüket. Népszerűségét ma talán elképzelni sem tudjuk, a walesi herceg például pétervári látogatásakor annyira beleszeretett műveibe, hogy azontúl, ha vásárolt valamit tőle, üres csekkel fizetett, az összeg kitöltését Zichyre bízta. Amolyan művészi ős-paparazzi volt, ha bármi rendkívüli esemény történt, neki nem részt vennie kellett benne, hanem lerajzolnia. 1888-ban például a cár kíséretében rajta volt azon a vonaton, amely egy merénylet miatt kisiklott, s mikor csodával határos módon megmenekült – és szerencsére a rajztáblája is sértetlen maradt – nem a mentésben segédkezett, hanem gyorsan vázlatokat készített a tragédiáról.

A cári udvar megbízásából készítette híres-hírhedt Erato című erotikus, sőt, inkább pornográfnak mondható sorozatát, amelyből nem lehet képeket ide feltenni, mert a FB azonnal letiltaná az oldalt. Úgyhogy inkább végezetül arról, hogy a grúzok nemzeti festőjükként tisztelik emlékét, mert ő illusztrálta a grúz nemzeti eposzt, A tigrisbőrös lovagot. Tbilisziben utca viseli a nevét, és szobra is áll a városban. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Zichy erotikus rajzait tartalmazó Erato című kötetet kínálja, antikvár példányban.

This entry was posted in magyar évfordulók, születési évforduló and tagged , . Bookmark the permalink.