185 éve hunyt el JOHANN NEPOMUK HUMMEL

2022. október 17-én 185 éve hunyt el JOHANN NEPOMUK HUMMEL osztrák zongoraművész és zeneszerző

Magyar származású művész volt, apja, Nepomuk József Bécsben működött, mint karmester. Az ifjú Johann pozsonyi és bécsi tanulmányai alatt már hangversenyezett, s két évig  Mozart,  később pedig Salieri növendéke volt. 1804-től Esterházy herceg kismartoni  zenekarának helyettes karmestereként dolgozott, majd stuttgarti, illetve weimari udvari karmester volt. Kilenc operát, sok kamarazenei darabot és számos zongoraművet írt.  Több magyar vonatkozású  műve ismeretes, például a “Balli Ongaresi” és a “Rondo all’ ongarese”.

Pedagógusként is jelentős, 1828-ban megjelent zongoraiskolája igen értékes a modern zongorajáték kialakulása szempontjából. Érdekes, hogy művészi alkotómunkája mellett a száraz jogi témák is érdekelték.  Egy szerzői jogi memorandumot dolgozott ki, amellyel a modern szerzői és kiadói jogszabályozás egyik megteremtője lett. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

 

This entry was posted in classical music, halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.