90 éve hunyt el VARSÁNYI IRÉN

2022. október 17-én 90 éve hunyt el VARSÁNYI IRÉN színésznő

“Fölösen rendelkezett a színjátszás valamennyi ritka és nélkülözhetetlen adományával… a legkisebb szerepeiben is azonnal uralkodott a színpadon” – írták róla, így azt gondolhatnánk, hogy magával ragadó szépségű asszony volt.

Ez azonban csak részben igaz, mert azon kivételes színésznők közé tartozott, akik csak a színpadon tündököltek, az utcán talán leglelkesebb rajongói is elmentek volna mellette. Amint Bálint Lajos szellemesen jellemezte; olyan ember volt, mint egy színtelen üvegdarab, amely csak akkor ragyog fel, ha fény éri”. Irénkét – ahogyan mindenki hívta – gyakran érte reflektorfény, így sokszor ragyoghatott, főképp Csehov darabjaiban csillogott. Hosszú éveken át szinte eszményként csodálták, ennek ellenére nem volt igazi sztár.

A magánéletét ugyanis rettentő szigorral óvta, egy lépést sem tett a népszerűségért, sőt ijedten menekült a nyilvánosság elől. Egyetlen “botránya” került napvilágra, amikor férjes asszonyként beleszeretett Molnár Ferencbe. Őszintén a férje elé állt, aki bele is egyezett a válásba, de azt kérte, hogy az eljárás befejezéséig ne találkozzanak, ám a híres író nem tudta kivárni azt a pár hónapot. Az ügy nyilvánosságra került, mire a félénk színésznő azonnal szakított szerelmével, visszabújt magánéletének rejtekébe, és soha többé nem jött ki bezárt világából. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.