115 éve hunyt el PODMANICZKY FRIGYES

2022. október 19-én 115 éve hunyt el PODMANICZKY FRIGYES politikus

Az aszódi kastélyban élt legendás bárói család sarja volt, izgalmas sorsú emberek mesés történeteit hallgatva nőtt fel, nem csoda, hogy ő maga is romantikus kalandor lett. Pelyhedző állú sihederként például megkapta ajándékba Sándor Móric pipáját, amelyet az “Ördöglovas” jutalmul lova szájába dugott, amikor leugratott vele budai palotájának – a ma az államfői rezidenciának otthont adó Sándor-palotának – az erkélyéről. A kis Frici is megpróbálta “megpipáztatni” póniját, ám sajnos a derék négylábú mindig kiejtette a pofájából az értékes ereklyét.

A “kockás báró” nevet öltözékéről kapta, mert gyalogosan mindig rikítóan tarka, kockás anyagból készült ruhákban járt. Neve persze nem emiatt maradt fenn, hanem azért, mert három évtized alatt – a Közmunka Tanács elnökeként – ő tette világvárossá Budapestet. Az ő irányításával épült például az Andrássy út és a Nagykörút, de ő “találta ki” az Operaházat is. A  munka nagyságának érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy az Operaház helyén akkoriban vadvizes mocsár volt, betyárcsárdával a partján, és Podmaniczky éjjelente fokossal és pisztollyal őrizte a környék rendjét. A mai Andrássy út helyén békák kuruttyoltak, vízi szárnyasok tanyáztak a nádasokban, és káka tövén költött a ruca. Ilyen körülmények közepette fogott hozzá Podmaniczky, hogy Budapestet világvárossá tegye.

Imádta a fővárost, és őt is sokan szerették, Krúdy egyenesen rajongott érte. Ő jegyezte fel róla azt is, hogy igazi gavallér volt, aki glasszékesztyűben hajtotta a szénásszekeret is. Egyébként pedig veres frakkban és fehér pantallóban lovagolt a budai Vár utcáin, gomblyukában szegfűt hordott, lábán kamáslis cipőt, és állandóan udvarolt. Furcsa szokásai ellenére nagyonis helyén volt az esze, nem nősült meg soha, megmaradt “Budapest vőlegényé”-nek. (Kalendárium Press)

This entry was posted in halálozási évforduló, magyar évfordulók. Bookmark the permalink.