435 éve hunyt el FRANCESCO DE MEDICI

2022. október 19-én 435 éve hunyt el FRANCESCO DE MEDICI toscanai nagyherceg

A nagyhírű firenzei bankárcsalád tagja volt, s fiatalon – amint akkortájt írták – “nagyon lefoglalták a nők” és “nem nagyon szentelte magát az erénynek”.

Firenze élére kerülve folytatta államférfitól kissé szokatlan életvitelét, jövedelmének gyarapítása céljából számos kétes üzletbe is belefogott, játékbarlangokat nyitott például Velencében és Rómában. Talán a női nem szépsége iránti lelkes hódolat csiszolta finom ízlésének köszönhető viszont, hogy lelkesen pártolta a művészeteket, s ebbéli foglalatossága örökre megőrzi a nevét. Az ő műgyűjteményén alapszik ugyanis a világhírű Uffizi-képtár, amelyet az általa átépített galériában helyezett el, s ő készíttette el a Tribunát, a II. emelet nyolcszögletű dísztermét, amely a herceg iparművészeti és ritkasággyűjteményének adott helyet.

A korabeli közvéleményt persze jobban foglalkoztatta híres szerelmi viszonya Bianca Cappellóval. Francesco ugyan nős volt, de Biancának külön lakást bérelt. Bianca, hogy a viszonyt még szorosabbá tegye, áldott állapotot színlelt, még “szült” is: egy idegen gyermeket csempészett a házba. Felesége halála után Francesco elvette Biancát, s békében éltek, amíg meg nem haltak. Mivel ugyanazon a napon érte utol őket a végzet, komoly gyanú támadt, hogy mérgezés áldozatai lettek. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

This entry was posted in halálozási évforduló, külföldi évfordulók. Bookmark the permalink.