75 éves BÁNSÁGI ILDIKÓ

2022. október 19-én 75 éves BÁNSÁGI ILDIKÓ színésznő

Félig orosz származású, orosz édesanyja ugyanis a háború alatt egy fogolytáborban megismerkedett a magyar édesapjával, a harcok végeztével pedig Magyarországra jött, hogy felkutassa. Úgyhogy ez egyben magyarázat is Ildikó gyönyörű kaukázusi szemeire, amiket – s ennek nagyon örül – tovább örökített a gyerekeire is.

De a sajátos orosz lélekből is örökölhetett vagy tanulhatott valamit, nem lehet ugyanis véletlen, hogy olyan átütő erővel tudja megformálni az orosz klasszikus drámák hősnőit. Emellett több Shakespeare-darabban is játszott, volt A makrancos hölgy Katája és a Sok hűhó semmiért Beatricéje, filmjeinek pedig puszta felsorolása is lehetetlen, így most csak a Szindbád, a Bizalom, a Mephisto, a Csók, anyu, a Hanussen és Mészáros Márta Napló-filmjeit említjük. Azt nem tudni mire vitte volna, ha gyermekkori álmát megvalósítva műtősnő lesz, de így méltán büszkélkedhet a közönség szeretetén túl megérdemelt Kossuth-díjával is. Pedig annak idején barátnői le akarták beszélni a pályáról, az egyik szerint vastag volt a lába, a másik szerint nagy a feneke, még szerencse, hogy nem hallgatott rájuk.

Büszke lehet magánéleti teljesítményére is, nagyszerű háziasszony, volt férjével, a szintén nagyszerű színész Gáspár Sándorral két gyereket neveltek fel. Gergelyt inkább a zene érdekli, több együttesben is dobol. Kata viszont követi a szülői hagyományt: az Apám beájulna című film főszerepében tűnt fel, majd játszott a Tibor vagyok, de hódítani akarok című filmben, és sokszor láthattuk színpadon is. (Kalendárium Press)

This entry was posted in magyar évfordulók, születésnap. Bookmark the permalink.